Amazon ukázal nový dron na doručování zboží. Už se bude testovat i v běžném provozu

Amazon představil nový model doručovacího dronu, který má sloužit v rámci programu Amazon Prime Air. Odhalení je součástí aktuálně probíhající konference s názvem re:MARS 2019, kterou pořádá Amazon a věnuje se vývoji v oblasti umělé inteligence. 

Jak informoval web TechCrunch, nový model se od svého předchůdce značně liší po konstrukční i funkční stránce. Existují dva módy pohybu, v nichž nový dron operuje. Prvním je vertikální mód, který slouží na vzlet a přistání. Samotný let je ale následně prováděn v horizontálním módu, kdy se celý dron nahne a vrtule poslouží jako pohon pro rychlejší pohyb ve vzduchu. Šestiúhelníkový rám pak poslouží jako nosné plochy namísto křídel. 

Unese dvě kila a dolétne 24 km

Nejzajímavější částí nového modelu je ale sada pokročilých optických, termálních a ultrazvukových senzorů, které pomocí strojového učení dokáží zajistit bezpečnost zařízení v každé situaci. Jde o interní technologii Amazonu, která byla prezentována poprvé.

Podle slov šéfa Amazonu je bezpečnost prioritou. Mají pod kontrolou celý výrobní proces, aby zajistili co možná nejvyšší kvalitu finální technologie. Vývojáři údajně zpracovali tisíce simulací, přičemž drony byly také mnohokrát testovány v praxi.

Dron je plně elektrický a dokáže unést náklad, který nepřekročí hmotnost zhruba 2,2 kg. Jeho dolet je 15 mil (24,1 km) a balíček dokáže doručit do 30 minut. 

Firma má v plánu uvést letku těchto „poslíčků“ do provozu už v nejbližších měsících v lokalitách, kde dostane povolení létat. Amazon doposud nejvíce testoval v Indii, kde mu legislativně vyšli vstříc, ale už jsou k tomu přístupnější i Spojené státy, kde již vzniká několik lokalit s možností provozu autonomních doručovacích dronů. Podobně to již funguje také například ve Finsku, kde své doručovací drony provozuje Wing, partnerská firma Googlu.

Diskuze (3) Další článek: Spoluzakladatel Googlu chce postavit obří vzducholoď

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,