Amazon začal nabízet výkonné virtuální stroje v cloudu, které mají připojení 100 Gb/s

Amazon rozšířil nabídku výkonných instancí o nové virtuální stroje, které se pyšní nejen vysokým procesorovým výkonem, ale také rychlým připojením do sítě.

V rámci AWS už byly dříve uvedené instance C5/C5d, které mají i rychlá SSD s rozhraním NVMe a výkonné procesory Intel Xeon Platinum 8000. Tyto procesory jsou schopné ve speciální variantě dosáhnout frekvence až 3,5 Ghz na jednom jádře.

Nyní ale dochází k představení vylepšených variant s označením c5n, které mohou mít až 72 virtuálních procesorových jader a 192 GB operační paměti. Hlavní předností je ale rychlost síťového připojení, které je u nejvyšší varianty až 100 Gb/s.

Klepněte pro větší obrázek
Přehled nových instancí c5n

Jedná se o vnitřní spojení uvnitř datacentra, nikoli přístup k internetu. Cílovým využití této propustnosti je totiž možnost propojit více instancí do společného výpočtu uvnitř datacentra, kde rychlost přenosu dat hraje významnou roli. Díky tomu lze tak velmi jednoduše využívat neuvěřitelně výkonné virtuální „superpočítače“ například pro různá modelování, učení umělé inteligence a podobně, kde je nutné zpracovat obrovské množství dat co možná nejrychleji.

Nové instance jsou dostupné v několika datacentrech Amazonu v USA a v datacentru v Irsku, který je určený pro Evropu. Stroje si lze pronajímat v různých variantách dle potřeby, třeba i na krátkou dobu pro zpracování náročné úlohy.

Váš názor Další článek: Problematický October Update má pouze 3% podíl v rámci Windows 10. Nejvíce má jarní aktualizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,