Amazon získal povolení k vypuštění 3236 satelitů. Projekt Kuiper nabídne internet z oběžné dráhy

Nejen Elon Musk chce vynést na oběžnou dráhu kolem naší planety několik tisíc umělých družic. Podobné ambice má i aktuálně nejbohatší muž na světě Jeff Bezos. Federální komise pro komunikaci (Federal Communications Commission; FCC) schválila jeho společnosti Amazon vypuštění více než 3200 satelitů.

Podobně, jako v případě satelitní konstelace Starlink Elona Muska, bude základním smyslem projektu Kuiper poskytování satelitního internetového připojení. Ke svému provozu však bude potřebovat jen zlomek družic – přesně 3236.

Projekt Kuiper

Společnosti SpaceX a Amazon se tak utkají o nový segment trhu – poskytování internetu z vesmíru. Vysokorychlostní širokopásmové služby mají být dostupné nejen vládám a firmám, ale také běžným spotřebitelům. FCC ani Amazon nezmínil termín možného spuštění sítě, ani to, jaké rakety vynesou satelity na oběžnou dráhu.

Amazon hodlá zahájit svou družicovou konstelaci na nízké oběžné dráze v pěti fázích. Dle dokumentace bude služba k dispozici, jakmile bude mít na orbitě 578 satelitů. Amazon chce svou službu nabídnout jako řešení pro 3,8 miliardy lidí na celém světě, kteří nemají přístup ke spolehlivému širokopásmovému internetu.

V příspěvku na firemním blogu Amazon uvedl, že do projektu Kuiper plánuje investovat více než 10 miliard dolarů. Bude také vytvářet nová pracovní místa pro zaměstnance, kteří budou mít na starost rozšiřování a testování satelitů a budování další nezbytné infrastruktury.

Internet pro všechny

„V poslední době jsme slyšeli mnoho příběhů o lidech, kteří nejsou schopni vykonávat svou práci nebo nedokončili úkoly do školy, protože doma nemají spolehlivý internet,“ uvedl v prohlášení viceprezident Amazonu Dave Limp. „Stále existuje příliš mnoho míst, kde je širokopásmový přístup nespolehlivý nebo kde vůbec neexistuje. Kuiper to změní.“

Aby Amazon dodržel podmínky získané licence, bude muset do roku 2026 vypustit nejméně polovinu z plánovaného počtu 3236 družic. Na zbytek má pak čas do roku 2029. Kromě toho musí připravit koncepci, jak hodlá zmírnit otázku neustále rostoucího objemu kosmického smetí na nízké oběžné dráze.

Pro srovnání: Starlink společnosti SpaceX získal povolení Federální komise pro komunikaci v roce 2018. Firma hodlá vynést více než dvanáct tisíc satelitů – aktuálně jich má na orbitě přes tři stovky. Narůstající počet družic však znepokojuje astronomy, kteří se obávají, že jim tak velký počet umělých objektů znemožní pozorování vesmíru pozemskými přístroji.

Diskuze (32) Další článek: Třetí vábení od Bang & Olufsen: Test sluchátek Beoplay E8 3rd Gen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,