Hardware | Procesory | AMD | Ryzen | AMD Zen

AMD: nejvýkonnější letošní procesor Ryzen může ještě přijít

AMD před pár dny uvedlo na trh novou generaci procesorů RYZEN 2000, ovšem řada lidí se začala ptát, proč nebyl uveden nástupce nejlepšího modelu předchozí generace, tedy procesoru Ryzen 7 1800X. Na tuto otázku nyní odpověděl Jim Anderson z AMD, který naznačil, že k vydání k procesoru Ryzen 7 2800X může dojít později, upozornil TechPowerUP.

AMD tento procesor zřejmě připravený má, ale čeká, jak se vyvine situace kolem osmijádrového procesoru Intel do socketu LGA1151, který by měl vyjít během tohoto roku. Je to prostě taková „pojistka“. Stávající model Ryzen 7 2700X je ve většině operací rychlejší, než podobně drahý i7 8700K od Intelu a AMD tedy nemá důvod vydávat rychlejší model tak brzy.

Druhý důvod může být také ve výrobním procesu. Stávající 12nm výroba u Global Foundries prostě ještě není tak odladěna, aby bylo AMD schopné dodat dostatečné množství tak povedených čipů, které by mohly pracovat na ještě vyšších frekvencích, než stávající vrchol nabídky v podobě procesoru Ryzen 2700X. Jinak by nebyl důvod takový procesor vůbec vydávat na trh.

AMD teď tedy buď čeká na odladění výroby, nebo momentálně tyto nejlepší kousky křemíku střádá do dostatečného množství, aby následně uspokojilo očekávanou poptávku. Jedno je ale jisté, AMD je nyní se svými procesory Ryzen 2000 na koni a čeká na to, jak odpoví Intel.

Diskuze (47) Další článek: Google pozastavuje Allo a chystá staronovou aplikaci na posílání zpráv

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,