AMD | Grafické karty | Radeon VII

AMD představilo grafiku Radeon Pro VII zaměřenou na profesionály. Pyšní se dvojnásobným výkonem při vyšší přesnosti

AMD uvedlo novou výkonnou grafickou kartu Radeon Pro VII, která však není určena pro hráče, ale pro použití v podnicích a profesionálních segmentech, kde se v programech využívá akcelerace pomocí grafické karty.

AMD Radeon Pro VII je postaven na 7nm čipu Vega 20 s 3 840 stream procesory a 16 GB rychlé ECC paměti HBM2 s šířkou sběrnice 4 096 bitů a propustností 1 TB/s. Protože je v profesionálním segmentu větší potřeba přesnějších výpočtů než v herní oblasti, karta má v této oblasti mnohem vyšší výkon. Oproti minulé generace se poměr FP32 zlepšil z 1:4 na 1:2, takže zatímco starší model nabízel výkon při FP64 (DP) 3,36 TFLOPS, nový model už má 6,55 TFLOPS. V SP je výkon mezigeneračně podobný – 13,4 TFLOPS vs. 13,1 TFLOPS u starší verze.

Pomocí adaptéru se sběrnicí Infinity Fabric Link lze propojit dvě tyto karty a získat nejen téměř dvojnásobný výkon, ale také dvojnásobnou 32GB grafickou paměť. Propustnost můstku je 168 GB/s, tedy více než dvakrát více, než má slot PCI Express 4.0 x16 (64 GB/s). Externí napájení je zajištěno pomocí 6pinového a 8pinového konektoru PCI Express. Mezi výstupy je šest miniDisplayportů 1.4 s možností připojit jeden 8K displej.

Karta má stanovenou cenu 1 900 dolarů (přibližně 54 tisíc korun) a za můstek pro propojení dvou karet zaplatíte 200 dolarů (asi 6 tisíc korun). Nový model od AMD je tak levnější než konkurenční profesionální grafika Nvidia Quadro RTX 5000, která je zacílena na stejný segment zákazníků.

Diskuze (1) Další článek: Riziko přetrvává, Trump prodloužil embargo na Huawei o další rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,