Byznys | AMD | Servery

AMD s procesory EPYC bortí serverovou nadvládu Intelu. Do konce roku 2020 by mělo mít 10× větší podíl na trhu

Pokud jde o serverové procesory a platformy, Intel si už dlouhou dobu drží absolutní nadvládu. Jeho řešení si držely neuvěřitelný tržní podíl 99 %. Srovnatelná konkurence zkrátka chyběla, ale to už neplatí.

S příchodem nových až 64jádrových procesorů řady EPYC, které jsou postavené na 7nm architektuře Zen 2, se totiž velmi rychle mění trh a největší výrobci serverů představují nová řešení, která již procesory EPYC používají. Jedná se o výrobce jako Dell EMC, ATOS, HPE, Supermicro, Nokia, OHVcloud nebo IBM, kteří se rovněž podílí i na hardwarové infrastruktuře pro datacentra.

AMD s těmito procesory, ale i celou platformou, nabízí výrazně lepší ceny a vyšší výkon, což dokazuje více než stovka nových výpočetních rekordů, které drží nejvyšší 64jádrový model procesoru. AMD má proto nyní jasnou výhodou.

Podle informací webu Digitimes tak s rychle rostoucími objednávkami stejně rychle roste i podíl AMD na serverovém trhu. AMD se z jednoprocentního podílu už nyní dostalo na přibližně 5 % a do konce roku se předpokládá, že bude mít více než 10 %.

Dobrou zprávou je, že díky tomu bude mít AMD výrazně vyšší příjmy a pravděpodobně i zisky (serverový trh je lukrativnější a dovoluje vyšší marže), což AMD pomůže ještě rychleji inovovat další generace procesorů. Již v minulosti se AMD nechalo slyšet že nepracuje jen na příští generaci architektury Zen 3, ale v jistých aspektech už i na Zen 5, která přijde až za pár let.

Pro Intel je to velká bouře na dříve klidném rybníčku. Uvidíme, jak budou vypadat nadcházející finanční výsledky a zda Intel zabojuje a představí nějaké konkurenceschopné produkty z vlastní strany. Jedno je ale jisté - musí jednat rychle.

Diskuze (45) Další článek: Logitech investuje do streamování, za 89 milionů dolarů koupil Streamlabs OBS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,