Byznys | AMD | Grafické karty

AMD za posledních 7 let prodalo přes půl miliardy grafických čipů

Společnost AMD už se v oblasti grafických čipů pohybuje opravdu dlouho a v posledních letech jsou tyto čipy nejen v noteboocích, desktopových počítačích, serverech a datacentrech, ale také v populárních herních konzolích.

Dle analýzy společnost John Peddie se AMD podařilo za posledních 7 let prodat přibližně 553 milionů grafických čipů různého zaměření. Pokud jde o jednotlivé varianty, největší podíl mají samostatné grafické karty (36 %), v těsném závěsu pak integrované grafické čipy (35 %). Čipy pro herní konzole pak mají 29% zastoupení.

jkkjgkg.png

Prodeje mají za posledních 7 let poměrně stabilní růstový trend a z pohledu čísel skrze všechny druhy grafických karet je na tom AMD lépe (tržní podíl 22 %) než Nvidia (16 %).

Ani obě tyto společnosti dohromady však nestačí na Intel, který hlavně díky integrovaným grafickým čipům a obrovským prodejům procesorů stále drží  62 % trhu.

kjkjkj.png

Vzhledem k tomu, že AMD slaví nyní úspěch s mobilními Ryzeny s integrovanou grafikou, brzy dorazí desktopová AMD APU s architekturou Zen 2, nové herní konzole PlayStation 5 a Xbox Series X (obě s integrovanými grafikami od AMD), příští rok bude Samsung v mobilních čipsetech používat grafiku od AMD a navíc chce AMD postoupit s desktopovými grafikami i do hi-endu, možná se dočkáme ještě strmějšího růstu.

Diskuze (2) Další článek: Microsoft propustí některé editory pro výběr zpráv. Nahradí je umělou inteligencí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,