Americká armáda vyvíjí 3D tištěnou ochrannou výstroj. Technologie je inspirovaná schránkami mlžů

  • Odborníci US Army pracují na tom, aby vojáci mohli nosit 3D tištěnou ochrannou výstroj
  • Stěžejní je přitom výroba keramických komponent výstroje
  • Technologie 3D tisku keramiky pro výstroj byla inspirována schránkami mlžů

Během vojenských konfliktů i vojenských misí, které probíhají v době míru, bývá zásadním problémem logistika. Armáda musí zajistit nepřetržitý proud vojáků, zbraní, munice paliva, náhradních dílů, a také výstroje, což bývá komplikované a nákladné.

V řadě případů by bylo lepší, kdyby si vojenské jednotky na misích dokázaly potřebné věci vyrobit samy, a to přesně na míru. Potřebné technologie jsou přitom dnes už často k dispozici.

Odborníci US Army v laboratořích Army Research Laboratory (ARL) pracují na tom, aby vojáci mohli nosit 3D tištěnou ochrannou výstroj. Stěžejní je přitom výroba keramických komponent výstroje. Při vývoji technologie 3D tisku keramiky pro výstroj se inspirovali schránkami mlžů ušní (Haliotis), které jsou mezi materiálovými vědci proslavené svou výjimečnou pevností.

3D tisk je stále populárnější výrobní postup, který přináší doposud nevídané možnosti. Pokud jde ale o 3D tisk keramiky, tak je to komplikovanější, nežli v případě 3D tisku plastu nebo kovu. Zároveň je ovšem právě keramika klíčovou součástí soudobné ochranné výstroje, která má chránit vojáky před kulkami, šrapnely a explozemi na bojišti.

Pěkně vrstvu po vrstvě...

Tým ARL při 3D tisku keramiky pro ochrannou výstroj postupuje stejně, jako když si ušeň buduje svoji schránku, pěkně vrstvu po vrstvě. Klíčovým požadavkem pro ochrannou výstroj přitom je, aby keramika měla vysokou hustotu.

Právě hustý materiál dokáže zlikvidovat přilétající střelu. Technologie 3D tisku keramiky by měla zajistit, že nová ochranná výstroj bude pevnější a lehčí, než soudobé ochranné výstroje s keramikou.

Pokud US Army opravdu zavede 3D tištěnou ochrannou výstroj, tak to bude výrazný krok vpřed. Armáda už nebude muset těžkopádně předem vyrábět stovky tisíc souprav ochranné výstroje pro muže a ženy všech možných velikostí a tvarů. Teď si prostě vojáka změří a jeho míry pošlou do 3D tiskárny, aby vytiskla ochrannou výstroj přesně na míru. Pentagon už se nebude muset zabývat tím, že některé velikosti výstroje přebývají a jiné zase tragicky scházejí.

Vojenské jednotky už nebudou muset čekat, až dodavatelské řetězce splní jejich požadavky a pošlou jim potřebnou výstroj. S polními 3D tiskárnami bude výroba nové ochranné výstroje záležitostí pár hodin, i když bude dotyčná jednotka vzdálená tisíce kilometrů od svých skladů.

Diskuze (13) Další článek: Koho na Twitteru nebaví konkrétní lidé, bude moci místo nich sledovat celá témata a události

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,