Americká policie shromažďuje vzorky DNA, aniž by o tom lidem řekla

Deník The New York Times přišel s tvrzením, že newyorská policie vytváří obrovskou databázi DNA. Vzorky přitom mají pocházet nejen od pravomocně odsouzených osob, ale i od jedinců, kteří se ničeho nedopustili a pouze byli v nějaké souvislosti vyslýcháni.

V praxi jsou k získávání DNA využívány předměty jako kávové šálky, cigarety či lahve s vodou. Problém spočívá v tom, že řada lidí o tom vůbec není informována, což vzbuzuje závažné otázky týkající se práva na soukromí a občanských svobod.

Timesy upozorňují především na případ dvanáctiletého dítěte, jehož DNA policie odebrala v roce 2018 ze slámky.

Strážci zákona se brání

Náčelník detektivů New York City Police Department (NYPD), Dermot F. Shea, prohlásil, že k žádnému „nerozvážnému shromažďování DNA“ nedochází. „Kdybychom to dělali, byla by to databáze milionů a milionů,“ argumentuje.

Advokáti zabývající se touto problematikou však již prý pracují na tom, aby metody NYPD zpochybnili. Podle jejich názoru totiž policisté často postupují v rozporu se čtvrtým dodatkem Ústavy.

Letos v únoru server BuzzFeed News informoval o tom, že americká firma Family Tree DNA – jeden z nejvýznamnějších poskytovatelů komerčních testů DNA pro účely genetické genealogie – spolupracuje s FBI při vyšetřování násilných trestných činů. I tato zpráva vyvolala značné kontroverze.

Diskuze (21) Další článek: Minecraft nabídne podporu RTX pro raytracing

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,