Experiment s jadernou fúzí poprvé vyrobil víc energie, než spotřeboval. Teď víc a levněji

Oživeno 14. prosince | Proč bylo včerejší oznámení US Department of Energy vlastně tak významné? I když vědce čeká ještě mnoho práce, je nezbytné, aby ukázali, že při jejich experimentech může vzniknout větší množství energie, než s jakým začínali. V opačném případě by totiž nemělo příliš velký smysl v těchto snahách pokračovat.

„To je velmi důležité, protože z energetického hlediska se nemůže jednat zdroj energie, pokud nevyrábíte více energie, než do něj vkládáte,“ řekl v rozhovoru pro CNN Julio Friedmann z Carbon Direct.

„Předchozí průlomy byly významné, ale není to totéž jako generování energie, která by mohla být jednoho dne použita ve větším měřítku,“ dodal.

Jaké jsou další kroky? Odborníci nyní potřebují přijít na to, jak z jaderné fúze získat mnohem více energie v mnohem větším měřítku. Kromě toho tuto energii budou muset nějakým způsobem dostat do elektrické sítě.

V neposlední řadě je rovněž zapotřebí snížit náklady na jadernou fúzi, aby ji bylo možné využívat komerčně. To všechno může trvat roky, možná i celá desetiletí.


Oživeno v 22.00 | Americká ministryně energetiky Jennifer Granholm prohlásila, že během dotyčného experimentu se podařilo replikovat „podmínky, které panují pouze ve hvězdách a ve Slunci“. Jadernou fúzi bychom podle ní výhledově mohli používat například k výrobě čisté elektřiny či dopravních paliv.

K dispozici je téměř dvouhodinové video s podrobnostmi:

Oživeno v 17.00 | Americké ministerstvo energetiky potvrdilo, že spekulace měly reálný základ. Jaderná výzkumná laboratoř National Ignite Facility (NIF) provedla 5. prosince první řízený fúzní experiment v historii, který produkoval více energie, než do něj bylo potřeba dodat. Konkrétně vědci vynaložili 2,05 MJ a z experimentu získali 3,15 MJ energie.

Klepněte pro větší obrázek 
Terčová komora, ve které 192 laserových paprsků dodalo více než 2 miliony joulů energie palivové peletě, aby došlo k zapálení jaderné fúze.
Klepněte pro větší obrázek
K vytvoření fúzního vznícení se energie laseru přemění uvnitř tzv. hohlraumu na rentgenové záření. To následně stlačí palivovou kapsli, dokud nedojde k její implozi, čímž vznikne plazma o vysoké teplotě a tlaku

US Department of Energy během dneška (tzn. úterý 13. prosince) oznámí průlom v oblasti jaderné fúze. Alespoň to tvrdí Financial Times a The Washington Post.

Z prozatím dostupných infomací plyne, že američtí vědci z National Ignition Facility při kalifornské Lawrence Livermore National Laboratory údajně úspěšně provedli reakci, při níž vzniklo o 20 % více energie, než se spotřebovalo.

Tato zpráva však zatím nebyla potvrzena. Jedním z důvodů je skutečnost, že při nejnovějším pokusu byly zničeny některé měřící přístroje. Dodejme, že ve výše zmíněné National Ignition Facility se odborníci snaží generovat energii pomocí tzv. „inerciální termonukleární fúze“.

Diskuze (130) Další článek: OLED zamíří do 27" monitorů s běžným rozlišením, nízkou cenu ale nečekejte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,