Ve čtvrtek 22. června schválilo americké ministerstvo zemědělství prodej kuřecího masa vypěstovaného v laboratořích. Již v listopadu loňského roku schválil tento produkt také americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), informuje web Study Finds. Stáváme se tak svědky začátku budoucnosti laboratorně pěstovaných potravin.
Výrobky, označované jako „kultivované maso“ („cultured meat“), budou prodávat dvě firmy se sídlem v Kalifornii: Good Meat a Upside Foods. Toto maso se vyrábí v ocelových nádržích s použitím buněk ze živých zvířat. Obě společnosti používají podobný přístup, spočívající v odebírání buněk ze živých kuřat a jejich pěstování v laboratoři, kde buňky krmí cukrem, aminokyselinami a vitamíny.
Kuřecí maso ze zkumavky
Poměrně zásadním faktem je skutečnost, že výsledný produkt je opravdovým masem, nikoli veganským, vegetariánským nebo rostlinným proteinem. Úřední razítko znamená, že obě značky mohou zahájit komerční výrobu a prodej syntetického kuřecího masa.
„Jsem nadšená, že se mohu pochlubit tím, že kultivované maso bude k dispozici zákazníkům ve Spojených státech,“ uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka a zakladatelka společnosti Upside Foods Uma Valeti. „Toto schválení zásadně změní způsob, jakým se maso dostává na náš stůl. Je to obrovský krok vpřed směrem k udržitelnější budoucnosti – takové, která zachovává možnost volby a život.“
Obliba udržitelných alternativ masa roste již několik let. Jejich zastánci tvrdí, že používání těchto produktů může mít příznivý vliv na změnu klimatu. Podle OSN pochází 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů z průmyslového chovu zvířat. Další škodlivé emise pak vznikají při přepravě. Jejich množství by se mohlo používáním kultivovaného produktu snížit.
Podle průzkumu agentury Associated Press by polovina Američanů nové maso ochutnala. Mnozí z těch, kteří ho nechtějí vyzkoušet, mají jednoduše pocit, že tento koncept zní na jejich vkus příliš nabubřele. Někteří spotřebitelé také vyjadřují obavy o bezpečnost laboratorně vyráběného kuřecího masa.
Uměle vypěstované kuře na talíři
Společnost Upside Foods výrobek krájí a tvaruje do tvarů, jako jsou tenké plátky či párky. Firma uvádí, že bude schopna vyrábět přibližně 23 tun masa ročně, přičemž jejím cílem je rozšířit výrobu na 181 tun ročně. Zpočátku se laboratorní kuřecí maso bude používat v luxusní restauraci Barr Cren v San Francisku, kterou vede šéfkuchař Dominique Crenn – držitel tří michelinských hvězdiček.
Druhá firma, která získala povolení – Good Meat – formuje pláty umělého masa do podoby řízků, nuget a nudliček. Představitelé této společnosti odmítli zveřejnit předpokládanou výrobní kapacitu a cíle. Uvedli však, že výrobek Good Meat se bude používat v blíže neurčené restauraci ve Washingtonu.
Ani jedna z firem zatím nechce uvést cenu výrobku, nicméně očekává se, že bude vysoká. Vzhledem k tomu, že výroba je omezená a technologicky náročná, výrobci odhadují, že cena bude nakonec podobná jako u nejdražšího dostupného kuřecího masa v bio kvalitě, což je v USA asi 950 Kč za kilogram. Z těchto důvodů nelze očekávat, že by se maso z laboratoře v dohledné době objevilo na pultech obchodů.
V současné době se v průmyslu s kuřecím masem vyprodukuje 22,7 miliard tun masa ročně. Po celém světě pracuje na vývoji kultivovaného masa asi 150 společností, které kromě kuřecího hodlají laboratorně připravit také vepřové, jehněčí, rybí a hovězí.