Americké námořnictvo chce tankovací a průzkumný dron. Na jednom pracuje Boeing

Americké námořnictvo pracuje na programu bezpilotního prostředku pro letadlové lodi MQ-25 Stingray. Jeho cílem je prodloužit dosah letounů operujících z letadlových lodí tím, že jim poskytne možnost doplnění paliva za letu.

Dron MQ-25 je následovníkem programu námořnictva Unmanned Carrier-Launched Airborne Surveillance and Strike (UCLASS), který se zabýval možnostmi vývoje průzkumného a bojového dronu pro letadlové lodě. V únoru 2016 ale Pentagon odložil vývoj bojové verze takového dronu na později a z dronu vznikla tankovací verze, která může sloužit k občasným průzkumným letům.

Námořnictvo vypsalo na tento dron soutěž, které se účastní společnosti Boeing, Lockheed Martin a General Atomics Aeronautical Systems. Uzávěrka soutěže by měla být 3. ledna 2018. Boeing v těchto dnech zveřejnil první neúplné snímky stroje, s nímž se hodlá ucházet o přízeň námořnictva.

Jde o dron, který je schopný operovat z letadlové lodi a zajišťovat doplnění paliva pro stroje F/A-18 Super Hornet, EA-18G Growler a F-35C Lightning II Joint strike fighter. Ze snímků je možné rozeznat jen části stroje, který momentálně prochází testy pohonu. V některých ohledech připomíná demonstrační prototyp dronu Northrop Grumman X-47B, který již prokázal, že je schopný vzlétnout i přistát na letadlové lodi.

Dron společnosti Boeing může jak vzlétnout, tak i přistát s využitím zařízení letadlové lodi. Je navržený tak, aby operoval z paluby letadlové lodi společně s dalšími typy letadel. Rovněž umožňuje sklopení křídel, díky čemuž je možné tento dron uskladnit v hangáru jako ostatní letadla.

Don 'BD' Gaddis z divize Boeingu Phantom Works, která se zabývá vývojem pokročilých vojenských technologií, podotýká, že Boeing dodává letouny pro letadlové lodě amerického námořnictva již téměř 90 let. S kolegy jsou přesvědčeni, že jejich přístup k vývoji tankovacího dronu je správný. Pokud získají od námořnictva kontrakt, tak mohou přistoupit k letovým testům svého stroje. Brzy vyjde najevo, která společnost v této soutěži uspěje.

Zdroj: Boeing

Diskuze (1) Další článek: V novém Computeru jsme otestovali konvertibilní notebooky a myši pro hráče

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,