Americký úřad pro kontrolu potravin zakázal červené barvivo E127. Může způsobovat rakovinu | Ilustrace: AI DALL-E

Ilustrace: AI DALL-E

Americký úřad pro kontrolu potravin zakázal červené barvivo E127. Může způsobovat rakovinu

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) oznámil zásadní změnu, která ovlivní tisíce výrobků. Od ledna roku 2027 bude zakázáno používání syntetického potravinářského barviva známého jako erythrosin (E127; potravinářská červeň 14; v USA se toto barvivo označuje primárně jako Red Dye No. 3 nebo FD&C Red No. 3) v potravinách a od ledna 2028 také v lécích.

Toto syntetické barvivo dodává potravinám výrazně červenou až třešňovou barvu, ale používá se i pro různé odstíny od růžové po červenou. Barvivo objevil v roce 1876 švýcarský chemik Karl Kussmaul a v USA je v současné době používáno v přibližně 3000 různých výrobcích – od bonbonů, dortů a zmrzlin přes cereálie až po žvýkačky či vitamínové doplňky.

Důvodem zákazu v USA jsou výsledky dvou studií, které prokázaly, že vysoké dávky tohoto barviva způsobují u samců laboratorních potkanů rakovinu štítné žlázy vyvolanou hormonálním mechanismem. FDA sice zdůrazňuje, že u lidí se tento mechanismus nevyskytuje a běžná konzumace představuje mnohem nižší expozici než v testech, přesto musí podle tzv. Delaneyho klauzule z roku 1960 zakázat jakoukoli přídatnou látku, u níž byl prokázán karcinogenní účinek na zvířata nebo lidi.

Ve rtěnce vadila, v bonbonech nikoli

Zajímavé je, že FDA zakázal používání této látky v kosmetice a lécích aplikovaných na kůži už v roce 1990. „Je paradoxní, že látka, která byla zakázána ve rtěnkách, mohla být tak dlouho legálně podávána dětem v bonbonech,“ poznamenal ředitel Centra pro vědu ve veřejném zájmu Peter Lurie.

Evropská unie, Japonsko a Austrálie zakázaly nebo výrazně omezily používání tohoto barviva již před mnoha lety. V EU je jeho použití povoleno pouze pro koktejlové třešně. Kalifornie se stala prvním americkým státem, který v říjnu 2023 schválil zákaz tohoto barviva s účinností od roku 2027.

Dle webu Fér potravina se tato látka v Evropské unii (a potažmo i v Česku) používá „pouze jako přísada do koktejlových třešní a ovocných salátů s obsahem třešní. Mimo EU – marmelády, želé, oplatky, limonády, cukrovinky. Dále také jako krmivo pro psy, zubní pasty, léky, aj.“

Výrobci hledají alternativy

Výrobci potravin a nápojů musejí upravit receptury, takže hledají alternativy. Jako přírodní náhražky lze použít například šťávu z červené řepy nebo granátového jablka. Některé firmy se obávají vyšších nákladů, ale podle kalifornského zákonodárce Jesseho Gabriela výzkum ukázal, že bezpečnější přírodní ingredience jsou ve skutečnosti často levnější.

Někteří odborníci na výživu považují tento krok za zbytečně dlouho odkládaný. „Jen proto, že je něco přítomno v malém množství, to neznamená, že je to bez rizika,“ upozorňuje Diane Stadler z Oregonské univerzity zdravotnických věd. Kromě rizika rakoviny některé studie naznačují možnou souvislost syntetických barviv s hyperaktivitou u dětí.

Zákaz se týká i dovážených potravin, které budou muset splňovat nové americké požadavky. Zajímavostí je, že v USA je mnohem běžnější používání jiného červeného barviva E129 (Červeň Allura AC), které však není tímto zákazem dotčeno, přestože i ono čelí kritice kvůli možným vedlejším účinkům.

Zdroje: fda.gov, nbcnews.com, theverge.com, newsweek.com.

Určitě si přečtěte

Články odjinud