Američtí mariňáci chtějí potápět lodě z pevniny a ostrovů

  • Američtí mariňáci pracují na systému NMESIS
  • Jde o protilodní raketový systém, který by byl instalovaný na automobilu
  • Díky tomu by byl k dispozici na souši

Námořní pěchota Spojených států představuje elitní jednotky americké armády, které mají na starost především expediční a obojživelné operace. Očekává se od nich, že se v případě potřeby vylodí nebo vysadí na kriticky významném území, což může být třeba přístav, pobřeží nebo ostrov, a pak ho udrží proti silám protivníka. Aby ale mohli čelit útokům, tak k tomu potřebují náležité vybavení.

Za druhé světové války mariňáci obsadili Island, aby to neudělali Němci. V době po japonském útoku na Pearl Harbor námořní pěchota v Pacifiku úporně bránila malý ale velmi významný ostrov Wake proti invazi Japonců. Mariňáci se sice nakonec neubránili, ale podařilo se jim potopit dva japonské torpédoborce Hayate a Kisaragi. Byly to dvě první významné japonské válečné lodě, potopené ve druhé světové válce.

Dnešní námořní pěchota by na úspěchy svých dědů ráda navázala. V budoucích konfliktech, které už mohou být téměř nadohled, se může stát, že se výsadek mariňáků ocitne v izolaci od zbytku amerických sil.

Stalo se to například v průběhu slavné bitvy na ostrově Guadalcanal, která je považovaná za jeden z bodů obratu za druhé světové války v Pacifiku. Dnes by k tomu mohlo dojít třeba v Jihočínském moři nebo v Baltském či Černém moři, kde je momentálně dost horko.

Jak potopit velké lodě?

Když námořní pěchotu ostřelovaly japonské lodě, tak jejich palba nebyla zase až tak zkázonosná. V dnešní době ale existují mnohem přesnější dělostřelecké a raketové systémy, které by mohly na jednotkách mariňáků napáchat značné škody. Proto mariňáci chtějí mít k dispozici vlastní prostředky, s nimiž by mohli útočit i proti velkým lodím. Chtějí je potápět a chtějí to co nejdříve, protože doba je neklidná.

Mariňáci proto pracují na systému, kterému říkají Navy Marine Expeditionary Ship Interdiction System, čili NMESIS, což se anglicky čte jako „nemesis“. Jde o již existující protilodní raketový systém, který by byl instalovaný na automobilu a byl by tím pádem k dispozici na souši.

Námořní pěchota uvažuje o protilodních střelách Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) od Lockheed Martin, o střelách Naval Strike Missile, které vyrábí Raytheon/Kongsberg anebo o starších střelách Harpoon od Boeingu.

Systém NMESIS by měl vytvořit obranné zóny kolem výsadku mariňáků, které nebudou přístupné pro lodě protivníka. Tam by se mariňáci měli bránit až do doby, než k nim prorazí další americké jednotky. Námořní pěchota chce systém NMESIS testovat už v roce 2020 a brzy poté s ním hodlá vybavit bojové jednotky.

Diskuze (4) Další článek: Chytré kufry SkyValet mají bezdrátovou nabíječku, vestavěnou váhu a sledování přes GPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,