Američtí mariňáci dostanou nové obojživelné obrněnce

  • Americká námořní pěchota touží po nových obojživelných vozidlech
  • Nedávno přiklepla kontrakt v hodnotě 198 milionů dolarů společnostem BAE Systems a Iveco Defense Vehicles
  • Ten může být v případě potřeby rozšířen až na 2,1 miliardy dolarů

Americká námořní pěchota pracuje na tom, aby získala nová obojživelná vozidla. Před rokem a půl mariňáci odsouhlasili prvních 16 prototypů obojživelných obrněnců nové generace ACV (Amphibious Combat Vehicle), které již procházejí intenzivními testy.

Nedávno námořní pěchota přiklepla kontrakt v hodnotě 198 milionů dolarů společnosti BAE Systems a jejímu partnerovi Iveco Defense Vehicles, aby mariňákům dodali prvních 30 plně funkčních vozidel. Tento kontrakt na obojživelné obrněnce, které je možné vysílat z lodí na břehy, může být přitom rozšířen až na 2,1 miliardy dolarů a dodávku 204 vozidel.

Primárním úkolem jednotek US Marine Corps je hrát roli pěchoty amerického námořnictva. Proto je pro mariňáky zcela zásadní obojživelnost jejich vozidel.

Program ACV 1.1 by měl námořní pěchotě zajistit rychlé obrněné vozidlo, které se dokáže dostat vlastními silami z lodi na souš, zvládne pohyb na otevřeném moři, a zároveň bude schopné na souši bojovat po boku hlavních bitevních tanků, jako je M1 Abrams.

Obrněnec ACV od BAE Systems uveze 13 mariňáků. Chrání je pancíř odolný proti explozím, který by měl ustát především exploze min nebo improvizovaných nástrah, kinetické projektily, a také exploze nad vozidlem, před nimiž chrání mariňáky speciální struktura sedadel.

Trojčlennou posádka vozidla má k dispozici vlastní ochranu proti explozím a protipožární systém.

Vozidlo s pohonem na všech 8 kol má k dispozici motor o výkonu 522 kW. Váží asi 30,6 tuny a ještě k tomu uveze náklad až 3,3 tuny, přičemž může jet rychlostí 105 km/h na zpevněných cestách a pohybovat se rychlostí 6 uzlů (11 km/h) na hladině oceánu. Na souši může ACV operovat do vzdálenosti 523 km, na moři může urazit vzdálenost 22 km a pak ještě 402 km na souši.

BAE Systems už prověřili zmíněných 16 prototypů ACV řadě různých testů. Vystavili je rozmanitým rizikovým situacím, ověřili jejich pohyblivost na pevné zemi, jejich schopnost obstát v boji, a také jejich výkon na moři. Teď už to bude na mariňácích.

Foto: BAE Systems

Diskuze (2) Další článek: Vaše e-maily v Gmailu mohou číst roboti i živí lidé. Mohli jste jim dát přístup, ani o tom nevíte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,