Google | Android | Operační systémy

Android bude mít něco jako AirDrop od Applu. Funkce poslouží k rychlému posílání souborů lidem v okolí

Apple nabízí mezi svými zařízeními snadný přenos dat za pomoci funkce AirDrop, kdy není nutné provádět párování či další složitosti. Něco podobného nyní zřejmě chystá Google, který takto umožní posílat soubory jak mezi Androidy, tak i Chromebooky a dokonce i iPhony.

Novinku se podařilo aktivovat redaktorům webu 9to5Google. Je součástí Google Play Services, což je komponenta zajišťující běh služeb Google a dalších částí Androidu nezávisle na verzi, kterou vaše zařízení má. Novinka by se tak mohla dostat i na starší zařízení.

3081dec1-5636-42c3-9829-da0da41750dc 
Fast Share vidí zařízení v okolí a umožňuje na ně zaslat soubory či text. (foto: 9to5Google)

Fast Share slouží ke sdílení textů, odkazů na webové stránky či souborů. Požadovanou položku stačí označit a využít systémový dialog pro sdílení. V něm bude právě nová položka, která povede na obrazovku se zařízeními v okolí. Ty telefon vyhledá na základě Bluetooth a polohy, samotný datový přenos pak probíhá skrze Wi-Fi.

Na opačné straně pouze vyskočí hláška, zda chcete soubor přijmout, či nikoliv. Součástí notifikace je i název a ID odesílajícího zařízení. Zároveň je možné nastavit, aby často používané kontakty vás viděly vždy, když jste v okolí.

Funkčně to tak značně připomíná systém AirDrop, který používá Apple u svých zařízení pro snadný přenos dat. Oproti tomuto systému se ale Fast Share zřejmě nebude omezovat pouze na Android a bude komunikovat i s iPhony či třeba Chromebooky. Zatím ale není zřejmé, kdy Google novinku vypustí mezi uživatele.

Co je nového v nové betě Androidu?

Diskuze (18) Další článek: Tři z prvních šedesáti satelitů Starlink selhaly. Příčina zatím nebyla objasněna

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,