Anonymní vyhledávač DuckDuckGo využívá mapy od Applu. Nesledují totiž uživatele

Vyhledávač DuckDuckGo se vymezuje proti Googlu především anonymitou a absencí sběru dat o uživatelích. Vzhledem k aférám týkající se soukromí na internetu v posledních letech jeho obliba postupně roste. A přibývají také nové funkce a služby, jedna teď ale překvapila - DuckDuckGo bude využívat mapy Applu.

DuckDuckGo ve výsledcích pro desktop i mobilní zařízení nabízí nový modul, který bude specializován na dotazy ohledně adres nebo zájmových míst jako jsou třeba restaurace, podniky a další. A právě tento modul je poskytován v rámci frameworku MapKit JS od Applu.

Volba řešení od Applu je jasná, framework MapKit JS totiž nesbírá data od uživatelů. Dotazy z vyhledávače jsou anonymizované, včetně IP adres, které nejsou nikde ukládané.

Skočí po anonymním vyhledávači Apple?

DuckDuckGo je jedna prvních velkých společností, která mapové podklady od Applu používá, ale mnohem zajímavější je pohled na další možnou spolupráci obou firem.

Zatímco Google i Microsoft už mají vlastní vyhledávač, Apple ho stále nemá. DuckDuckGo by svým přístupem, technologiemi i rozšířením dával obrovský smysl pro Apple a jeho ekosystém. Akvizicí by totiž mohl konečně vrátit útok Googlu, který vyvinul Android po uvedení iPhonu a začal mu tak velmi konkurovat v nové éře mobilních telefonů.

Pro Google je reklama z vyhledávače stále velmi klíčový příjem a pokud by do tohoto segmentu masivně investoval Apple, mohl by mít Google problém.

V současnosti DuckDuckGo vydělává také na reklamě, ale pouze na anonymní, která je spojená pouze s konkrétním vyhledávaným klíčovým slovem, takže nepoužívá žádné cílení ani retargeting.

Diskuze (2) Další článek: Japonský hotel, který jako první zaměstnal roboty, půlku z nich vyhodil

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,