Android | Mobilní aplikace | Windows Defender

Antivir od Microsoftu chce chránit telefony s Androidem. Defender zatím míří jen do firem

Windows Defender se v průběhu let vypracoval ze softwaru, nad kterým mnozí ohrnovali nos, v respektovaný antivirový program (viz například poslední výsledky renomovaného AV-Testu). Už od února přitom kolují zprávu, že Microsoft chce kromě Windows chránit i jiné operační systémy: iOS, Android a Linux.

Koncem června tohoto roku byla vypuštěna první testovací verze Defenderu pro Android pro firemní zákazníky a linuxová varianta pro šest nejčastějších serverových distribucí. Následující dva měsíce probíhalo testování, které nyní dospělo k dalšímu kroku.

Defender pro Android v Google Play

Minulý týden se v oficiálním repozitáři Obchod Google Play objevila aplikace Microsoft Defender ATP Preview. Jak naznačuje její název – v aktuálním stavu se jedná o testovací náhled. Bohužel ani tentokrát není určena pro každého.

Hned v prvním odstavci popisku se dočtete, že „Tato aplikace není bezplatná a je určena pouze pro podnikové/firemní uživatele s platnou licencí Microsoft 365 E5.“ Microsoft Defender Advanced Threat Protection (ATP) má pomáhat firemním uživatelům v ochraně před hrozbami na poli kybernetické bezpečnosti.

Microsoft Defender pro Android 
Microsoft Defender pro Android

Antivirové řešení bude chránit před škodlivými aplikacemi a nebezpečnými webovými stránkami, které se mohou pokoušet krást informace. Je to také platforma, která umožní bezpečnostním expertům předcházet, detekovat a vyšetřovat kybernetické bezpečnostní incidenty v rámci firmy.

Co umí mobilní Defender?

Podobně, jako nativní ochrana Google Play Protect, kontroluje Microsoft Defender všechny nainstalované soubory APK. Nabízí také integrovaný webový filtr, ačkoli v tuto chvíli není zcela jasné, jak na Androidu funguje – aplikace patrně používá vlastní server DNS nebo VPN.

Microsoft Defender pro Android 
Microsoft Defender pro Android

Microsoft Defender Advanced Threat Protection automaticky blokuje škodlivé webové stránky a potenciálně nebezpečná připojení aplikací na pozadí. Kromě toho také může zabraňovat v přístupu zařízením, která nesplňují požadavky organizace na úroveň zabezpečení (např. při přístupu k firemnímu e-mailu).

Aktuální verze Microsoft Defender ATP Preview nese číslo 1.0.2022.0202 a je určena pro telefony s Androidem 6.0 a vyšším. Po první tisícovce instalací hodnotí uživatelé tento software průměrnou známkou 2,35 z 5,0 možných, což pro začátek není příliš lichotivé.

Diskuze (15) Další článek: Twitter má nového smutného hrdinu. Tweet o smrti Chadwicka Bosemana překonal všechny ostatní

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,