Umělá inteligence | Fotografování | App Store

Aplikace vymazává lidi z fotek. Zatím jí to moc nejde, ale postupně se učí

Tento týden se v App Store objevila testovací verze aplikace Bye Bye Camera pro iOS. Jejím hlavním „tahákem“ je automatické odstranění lidí z pořízených fotek, díky čemuž výsledek může připomínat obrázky z postapokalyptického světa.

K identifikaci osob jsou využívány algoritmy umělé inteligence. Uvolněný prostor je pak vyplněn vypočteným pozadím, které by mělo korespondovat s prostředím, v němž byla fotografie pořízena. V rámci objektivity ale musíme hned na začátek konstatovat, že výsledky rozhodně nejsou úplně dokonalé.

Bez lidí, ale s grafickým nepořádkem

Aplikace stojí 2,99 dolarů (asi 70 korun) a nutno říci, že přes deklarované schopnosti, které působí lákavě, uživatele zatím příliš nenadchla. Její průměrné hodnocení vyjadřují jen 1,7 hvězdičky, přičemž mnoho uživatelů ji ocenilo nejnižší možnou známkou.

Nejčastěji je vytýkáno pomalé fungování a fakt, že po odstraněných osobách často zůstává v obraze „nepořádek“ v podobě rozmazaných bodů. S patřičnými dovednostmi byste velmi pravděpodobně v nějakém solidnějším grafickém editoru dosáhli lepších výsledků.

Před odstraněním a po odstranění lidí 
Před odstraněním a po odstranění lidí

Server The Verge, který se nové aplikaci věnoval, konstatuje, že Bye Bye Camera slouží spíše k zábavě, která ukazuje kouzla strojového učení. Software za aplikací je velmi přímočarý. Pro identifikaci lidí využívá otevřený algoritmus detekce objektů YOLO (zkratka pro „You Only Look Once“) a kombinaci systémů neuronové sítě pro vyplnění prostoru po jejich odstranění.

Jedna z uliček vývoje AI

Aplikaci lze považovat za jednu z ukázek prosazování umělé inteligence v segmentu mobilních technologií. Dalším příkladem může být program FaceApp z roku 2017, který používal strojové učení pro změnu výrazu, věku a pohlaví vyfocených osob.

Jeden z autorů Bye Bye Camera ji primárně vnímá především jako umělecký nástroj a doslova si užívá chyb, kterých v tuto chvíli není málo. Sám konstatuje, že ačkoli to nefunguje skvěle, je to alespoň zábavné. Aplikace dle jeho slov nebyla navržena tak, aby odstranila vetřelce, který se vplížil do vašeho snímku, ale aby z obrázků vymazala všechny lidi a zachytila svět, kde lidé neexistují.

Váš názor Další článek: Americké námořnictvo v Novém Mexiku testuje vylepšené elektromagnetické kolejnicové dělo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,