Apple chce přesunout zahraniční peníze do USA. Zaplatí daň 38 miliard dolarů a začne masivně investovat

Apple je stále nejbohatší společností na světě a disponuje i obrovským majetkem v hotovosti (na účtech) kolem 250 miliard dolarů. Problém je, že tyto příjmy ze zahraničí nechával v zahraničí, protože se mu to kvůli daním v USA nevyplatilo přesouvat. To zároveň znamenalo i omezené investice v USA.

S novým daňovým zákonem, který prosadil Donald Trump, se ale daňová zátěž na přesun peněz ze zahraničí značně snížila (lze použít 15,5% daň, ale pouze jednou) a tak Apple přistoupí k dlouho očekávanému kroku. Z přesunutých peněz zaplatí Apple na daních v USA 38 miliard dolarů a začne opravdu hodně investovat.

Apple má v plánu v následujících pěti letech celkem investovat kolem 350 miliard dolarů jen v USA, přičemž 10 miliard dolarů bude určených pro datacentra. Investice do výroby se zvýší z jedné miliardy dolarů na pět miliard dolarů, část pak bude určena pro nové zaměstnance a i další nové sídlo. Jen v letošním roce Apple vyplatí 55 miliard dolarů v USA jednotlivým dodavatelům a výrobcům, kterých je kolem devíti tisíc.

Nové sídlo, o kterém zatím není moc informací, by nemělo být ve stávajících lokalitách Kalifornie, ale Apple vybírá jinou část USA. Apple podle informací během následujících pěti let vytvoří 20 tisíc nových pracovních míst v USA.

Očekávat lze i hromadnější nakupování amerických startupů, nedávno Apple koupil například InVisage:

Diskuze (15) Další článek: Fitness data v telefonu pomáhají zhubnout. A také objasnit případy u soudu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,