Apple | Bezpečnost

Apple pomohl díky iCloudu vystopovat jednoho z největších spamerů

Španělská policie zatkla Petera Levashova, který je americkými orgány označován jako jeden z desíti největších spammerů. Poté, co byl vydán do Spojených států, byl obviněn za provozování obřího spammerského botnetu Kelihos. K vypátrání a usvědčení pomohl velkou měrou i Apple a jeho platforma iCloud. Právě odtud totiž vyšetřovatelé získali jeho identitu a polohu.

SeveraSpamdot.png
Nabídka botnetu na spammerském fóru Spamdot (foto: KrebsOnSecurity)

Levashov vystupoval na několika spammerských fórech pod přezdívkou Severa, kde nabízel k pronájmu botnet. Ačkoliv podnikal vše pro skrytí své identity, nakonec se vyšetřovatelé dostali k jeho účtu iCloud a od května 2016 jej sledovali. Zároveň získali záznamy zpráv na Jabberu, údaje o platbách za spamovací služby a odstavili dva servery v Nizozemsku, které byly využívány jako proxy.

Velkou roli hrál iCloud i při samotném zatčení Levashova v Barceloně, kde byl s rodinou na dovolené. Ačkoliv Apple nemá k dispozici přesnou polohu iPhonů či dalších zařízení využívaných na iCloudu, ukazuje každou použitou IP adresu. A ta orgánům stačila pro jeho lokalizaci. Nyní mu hrozí několik let vězení.

Diskuze (18) Další článek: Bitcoin: kurz letí střemhlav dolů, cena prolomila hranici 6 tisíc dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,