Apple | Qualcomm

Apple pozměnil v Číně animace v iOS, snaží se tak vyhovět Qualcommu

Apple minulý týden oznámil, že pracuje na aktualizaci iOS, která zajistí, že podstatná část jeho iPhonů nebude v Číně zakázaná. Bylo přitom trochu záhadou, o co konkrétně šlo. Nyní aktualizaci vydal a můžeme sledovat, co změnil - animace v iOS jsou jiné. Novinka se týká jen Číny, informuje MacRumors.

Apple tak reagoval na spor, který v zemi vede s výrobcem mobilních čipsetů Qualcommem. Ten autora iPhonů zažaloval kvůli údajnému porušení několika softwarových patentů, mimo jiné týkajících se způsobu práce s velikostí obrázků a spravování aplikací.

Nové animace v iOS v Číně:

Čínský soud vydal minulý měsíc rozhodnutí, kterým dal Qualcommu za pravdu a nařídil, aby v zemi nastal zákaz prodeje starších modelů iPhonů 6, 6S Plus, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus a X. Apple se okamžitě odvolal, tudíž zákaz ještě nenabyl platnost, ale naplno vnímá hrozbu, která by z podobného zákazu plynula.

Čína je pro Apple jeden z největších trhů. I proto, byť u soudu firma řekla, že nevěří, že iOS 12 zmíněné patenty porušuje, vydaná aktualizace pro iOS 12.1.2 mění určité procesy, které Qualcommu vadily.

Když člověk v iOS zavíral aplikace, přetáhl je do horní části obrazovky. Po aktuální změně se okno postupně zmenší a zmizí ve středu - malá úprava, ale taková, která může Applu v Číně zachránit podstatnou část byznysu.

Reakce Qualcommu, zda mu tato změna bude stačit a s právními kroky skončí, zatím není k dispozici. Firma se nicméně snažila u čínských soudů domoci i zákazu prodeje nových iPhonů XS a XR kvůli stejnému porušení patentů.

Spor je součástí obchodní války, které spolu tyto dvě americké firmy vedou. Hlavním zdrojem svárů se stal fakt, že Apple zrušil dodávky od Qualcommu a nahradil ho Intelem. Zřejmě proto Qualcomm neváhal použít své patenty držené pro čínský trh, aby proti Applu získal vyjednávací páku. A protože to ze strany Applu na dohodu a obnovení dodávek nevypadá, budou v Qualcommu doufat, že z toho získají alespoň nějaké finance.

Diskuze (19) Další článek: Pokojová rostlina s králičí DNA perfektně vyčistí vzduch ve vašem interiéru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,