Apple si sníží provizi v App Storu z 30 na 15 %. Ale jen u malých vývojářů

Kampaň Epicu má – zdá se – i druhý efekt. Zatímco Google svůj Android více otevře pro softwarové obchody třetích stran, Apple si zase hrábne do peněženky. Dnes oznámil nový program App Storu pro drobné podnikatele.

Od 1. ledna 2021 totiž sníží provizi za prodej aplikací a zprostředkování in-app plateb v App Storu z 30 % na 15 %. Výhoda se ale nebude týkat všech (rozhodně ne vydavatelství Epic Games), ale pouze těch, jejichž tržby v tomto obchodě za poslední kalendářní rok nepřesáhnou jeden milion dolarů. Pokud budou jeden rok přes, Apple si zase strhne 30 %, když spadnou pod hranici, provizi opět sníží.

Přesné detaily nového programu firma ještě nezveřejnila, má na to ještě šest týdnů. Podle Applu je ale vývojářů s tržbami do milionu naprostá většina. „Malé podniky jsou páteří globální ekonomiky a tlukoucím srdcem inovací a příležitostí v komunitách po celém světě. Spouštíme tento program, abychom pomohli malým firmám být kreativní a úspěšné a aby mohly tvořit aplikace, které uživatelé milují,“ říká šéf Applu Tim Cook.

Firma také prozradila, že pro iOS je k dispozici 1,8 milionu aplikací a vývojáři cílí na 1,5 miliardy aktivních zařízení na celém světě. V roce 2019 se prý v celém ekosystému App Storu protočilo 519 miliard dolarů.

Na nátlak Epicu již provize snížil i jeho hlavní rival Valve provozující platformu Steam. Ta před dvěma lety nasadila nové pravidlo fungují opačně než u Applu. Výhodu budou mít velcí vývojáři. Standardní provize pro Valve je 30 %. Když konkrétní hra (nikoliv tvůrce či vydavatel) utrží 10 milionů dolarů, Valve si už bude brát jen 25 %. Po dosažení 50 milionů dolarů pak provize klesne na 20 %.

Podívejte se na Týden Mobilně reagující na nejnovější iPhony 12:

Diskuze (10) Další článek: Firefox 83 zrychlil a umí zablokovat weby nepoužívající HTTPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,