Apple | iOS | App Store

Apple zavařil drobné konkurenci: Z App Store odstranil aplikace měřící čas strávený u mobilu

Apple v rámci svého iOS drží pevnou ruku nad tím, jaké aplikace jsou dostupné uživatelům ke stažení a každou pečlivě kontroluje. Hlavním důvodem je bezpečí uživatelů. Již dříve se ale objevily případy, kdy Apple tímto způsobem znepříjemňoval život konkurenci. Z toho je nařčen i nyní, protože z obchodu stáhl aplikace, které konkurují novým funkcím v rámci iOS 12.

V rámci nové verze iOS se objevila i funkce Screen Time, která umožňuje sledovat, ve které aplikaci trávíte nejvíce času a nastavit si případné limity, pokud se chcete zbavit závislosti či jen nechcete trávit tolik času u telefonu. Něco podobného nabízí i aplikace třetích stran.

A právě některé z nich začal Apple odstraňovat z App Storu. Někteří vývojáři tvrdí, že je Apple donutil změnit fungování svých aplikací a razantně ořezat klíčové funkce, aby v obchodě mohly zůstat. Zároveň totiž došlo ke zpřísnění podmínek pro aplikace, na což se Apple odvolává.

Kde je hranice mezi bezpečností a znevýhodňování konkurence?

Soukromí uživatelů je přitom to, o co Applu, dle jeho vlastních slov, jde. Dotčené aplikace prý odstranil z toho důvodu, že jsou nebezpečím pro soukromí uživatelů a jejich dat. Aplikace využívaly nejrůznější služby k tomu, aby sbíraly polohu uživatelů, to, jaké aplikace používají, komu dali povolení k fotoaparátu a historii procházení internetu. Byť se tohle může zdát jako poměrně obsáhlý výčet, je nutno konstatovat, že bez těchto oprávnění by těžko dotčené aplikace mohly běžet se všemi svými funkcemi.

To ostatně uznal i sám Apple a označil toto využití za oprávněné, přesto ale porušuje podmínky App Storu a proto došlo k odstranění. Vývojáře o tomto kroku informoval s 30denním předstihem, kdy mohli zareagovat aktualizací aplikace nevyužívající tyto konkrétní prostředky, což se ale většinou nestalo.

Krok firmy lze chápat dvojím způsobem – buď jako zakročení proti konkurenci, či jen jako pokračování v nastoleném trendu firmy zaměřujícím se na soukromí uživatelů. Tímto směrem se totiž snaží profilovat již delší dobu, což bylo vidět i na nedávné konferenci. Souhra omezení vývojářů třetích stran a přidání nové funkce do iOS tak nemusí přímo souviset.

Co může zlomit vaz gigantům jako je Apple či Google?

Zdroj: TechCrunch

Diskuze (39) Další článek: Drtivá většina Čechů používá slabá hesla, tvrdí Avast

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,