Argentina hlásí tři mrtvé a šest nemocných se záhadným zápalem plic „velmi podobným covidu“

V Argentině hledají příčinu záhadného onemocnění, projevujícího se zápalem plic „velmi podobným covidu“. Místní zdravotnické orgány zaznamenaly v uplynulém týdnu tři úmrtí a šest nakažených. Dosavadní vyšetření vyloučila, že by se jednalo o covid-19.

Ministr zdravotnictví provincie Tucuman Luis Medina Ruiz informoval o úmrtí 70leté pacientky a dalších dvou zdravotnických pracovníků u kterých se objevily příznaky onemocnění, informuje britský deník The Independent.

Zápal plic podobný covidu-19

„Pacienti vykazují těžký stav dýchacích cest s oboustranným zápalem plic, rentgenové snímky ukazují poškození velmi podobné covidu, nicméně ten byl vyloučen,“ uvedl Ruiz. Z devíti dosud zjištěných nakažených bylo údajně osm zdravotnických pracovníků, v jednom případě se jednalo o pacientku, léčenou na jednotce intenzivní péče v soukromém sanatoriu v provincii Tucuman.

„Byla hospitalizována a podstoupila operaci žlučníku. Byla dvakrát operována. Od té doby probíhalo infekční respirační onemocnění, jehož datum se shoduje s nástupem příznaků u ostatních pacientů, tedy kolem 20. srpna,“ upřesnil Ruiz s tím, že žena je v zásadě považována za „pacienta nula“.

Podle úřadů bylo prvních šest případů s výše uvedenými příznaky hlášeno v období mezi 18. a 22. srpnem. „Je to velmi podobné covidu, orthohantaviru; může jít o viry nebo bakterie,“ uvedl na tiskovém brífinku epidemiolog Rogelio Calli. Kromě zápalu plic patří k symptomům vysoká horečka, bolesti těla a potíže s dýcháním.

Není to covid, chřipka ani Legionella

K nakaženým patří například čtyřicetiletý lékárník, jenž byl hospitalizován s horečkou a rozvinul se u něj oboustranný zápal plic, který však nevyžaduje podávání kyslíku. Infikována byla i 44letá zdravotní sestra, jejíž stav však nevyžaduje hospitalizaci a aktuálně se léčí doma. Třetí pacientkou je třicetiletá sestra, jež byla kvůli komorbiditám přijata do nemocnice.

Tyto tři osoby vykazují společný příznak v podobě oboustranného zápalu plic a epidemiologickou souvislost s původními šesti pacienty. Odborníci nyní sledují blízké kontakty všech nakažených, nicméně u žádného z nich se doposud neobjevily příznaky onemocnění.

Laboratoře postupně vyloučily, že by za onemocněním stál koronavirus SARS-CoV-2, způsobující covid-19, orthohantavirus, virus chřipky, některý z kmenů bakterie Legionella a 25 dalších patogenů. „Pokračujeme v testování krevních kultur, sputa a moči na přítomnost virů a bakterií.“ uvedly úřady.

Odborníci zatím tápou

Zdravotnické zařízení bylo na sedm dní izolováno a odborníci se během této doby snažili odhalit původ nákazy. Veškerý personál byl vyzván, aby se v případě výskytu jakýchkoli příznaků dostavil na pohotovostní službu.

V rámci pátrání po příčině jsou prováděny také testy místních vodovodů a klimatizací. Situaci v Argentině sleduje Panamerická zdravotnická organizace (PAHO), epidemiologický tým Evropského centra pro kontrolu nemocí a odborníci ze Světové zdravotnické organizace.

Profesor medicíny na Východoanglické univerzitě Paul Hunter řekl, že v této fázi je „v podstatě nemožné“ říci, jak se bude situace vyvíjet. Takové věci se čas od času stávají. Často prostě vyšumí, ale nemusí tomu tak být vždy. Někdy způsobí významnou lokální epidemii nebo něco ještě většího.“

Diskuze (7) Další článek: Jak ušetřit benzin či naftu. Google Mapy v Česku začnou nabízet trasy, které ulehčí peněžence i planetě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,