Armáda se v lesích na Olomoucku učí používat své nové kladivo na signály STARKOM

Pokud vám na Olomoucku zlobí gépéeska, dron ne a ne vzlétnout a nedokážete se dovolat ani babičce, možná za to s trochou nadsázky může nové kladivo na signály – unikátní armádní rušička.

V úterý totiž ve vojenském újezdu Libavá začal výcvik specialistů elektronického boje s novým mobilním komunikačním rušičem, píše armáda na svém webu.

Jmenuje se STARKOM a je postavený na opancéřované tatrovce532. prapor elektronického boje z Opavy získá do konce roku dalších sedm kusů.

Made in Česko

Základem mobilní rušičky je platforma Tatra-Force 8×8 s protiminovou a balistickou ochranou. Pro bezprostřední obranu pak slouží lefetovaný kulomet FN Minimi. STARKOM má k dispozici také vlastní elektrocentrálu, která vyrábí elektřinu pro soustavu rušících antén na stožárech.

Poradí si jak s lokálním rušením kmitočtů satelitních polohových systému GNSS (GPS aj.), tak s frekvencemi používanými protivníkem pro řízení a velení, provoz bezpilotních letounů a tak dále.

Při realizaci byly uplatněny technologie elektronického boje Vojenského výzkumného ústavu z Brna, prostějovského experta URC Systems a pražského JISR Institute, píše se dále na webu armády. STARKOM je tedy od A do Z české výroby.

Diskuze (14) Další článek: K Facebooku se každý den přihlásí dvě miliardy uživatelů. Evropanů mu však ubývá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,