Artemis II: Astronauti by mohli vyrazit na Měsíc již v listopadu příštího roku

Mise Artemis II, v rámci které se lidé opět vydají na naši přirozenou družici, by mohla odstartovat již za 18 měsíců. Na úterní tiskové konferenci to prohlásili zástupci NASA.

Jak na na Twitteru citoval Eric Berger ze serveru Ars Technica, jmenovaná agentura stále cílí „přibližně na listopad 2024.“

NASA je evidentně „namlsaná“ úspěchem mise Artemis I. Ta jí kromě jiného pomohla upravit kosmickou loď Orion tak, aby byla lépe připravena na let s posádkou.

Tepelné štíty kapsle při opětovném vstupu do zemské atmosféry extrémně vysokému žáru odolaly, ale podle dostupných informací přitom shořelo překvapivě velké množství materiálu.

Projektový manažer Howard Hu vysvětlil, že právě na základě analýz tohoto intenzivního zuhelnatění bylo možné Orion poněkud překalibrovat.

Co se týče astronautů, ti se již intenzivně připravují. Z níže uvedeného videa se dozvíte podrobnosti o projektu JETT, který umožňuje vyvíjet i testovat různé nástroje a postupy pro přistání na Měsíci:

Artemis Živě: Návrat člověka na Měsíc

Artemis je kosmický program NASA, jehož úkolem je obnovit lety člověka na Měsíc. Na oběžné dráze Měsíce bude vybudována stanice Gateway. Posádku ke stanici bude dopravovat kosmická loď Orion, vynesená raketou SLS. Na povrch Měsíce dopraví astronauty modul HLS, kterým bude minimálně při prvním přistání Starship od SpaceX.

Naplánované mise:

  • Artemis 1: Nepilotovaný let, kdy bude loď Orion navedena na oběžnou dráhu kolem Měsíce a pak zpět k Zemi. Termín: konec roku 2022
  • Artemis 2: Pilotovaný oblet Měsíce. Termín: rok 2023
  • Artemis 3: Přistání člověka na Měsíci. Termín: nejdříve v roce 2024
  • CLPS: Doprava vědeckých experimentů na povrch Měsíce jako podpora programu Artemis. Termín: od roku 2021
Diskuze (5) Další článek: Čína chce na oběžnou dráhu vypustit 13 tisíc družic. Satelitní konstelace má konkurovat Starlinku

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,