Google | Google Asistent | Slunce

Asistent Google se naučil reagovat na východ či západ slunce, můžete podle toho nastavit rutiny

Asistent Google nabízí řadu pokročilých možností, jak automatizovat nejrůznější činnosti. Takzvané rutiny fungují na principu podmínek (spouštěčů) a následných akcí, přičemž seznam podporovaných akcí a reakcí se postupně rozšiřuje. Novinkou jsou rutiny, ve kterých jako podmínka figuruje východ a západ slunce. To asistent Googlu kupodivu ještě neuměl. 

Dosud bylo možné rutiny navázat na hlasový příkaz, nebo na konkrétní den a čas – například „Každý den v osm hodin večer rozsviť světlo“. Jenže zrovna tento příklad názorně ukazuje největší nevýhodu – zatímco v zimě bývá ve 20:00 už několik hodin tma, v létě je ještě venku spousta světla.

Rutiny vázané na slunce

V průběhu roku se časy východu a západu slunce postupně mění. Kromě toho se liší také v závislosti na zeměpisné poloze – například za hranicí polárního kruhu v některých dnech slunce vůbec nevychází nebo naopak nezapadá.

Pokud tedy například chcete automaticky rozsvěcet či zhasínat venkovní či interiérové osvětlení v době, kdy to dává smysl, je vhodné tuto akci naplánovat s ohledem na západ, respektive východ slunce. A právě to se nyní Asistent Google naučil.

V aplikaci je nyní možné nastavit rutiny, které se aktivují ve vybrané dny v určitém čase před, nebo po západu/východu (například 5 minut před západem slunce nebo 4 hodiny po východu slunce). Součástí nastavení je také zadání polohy, pro kterou má nastavení platit. Asistent pak může například změnit hlasitost chytrého reproduktoru, rozsvítit světla či zapnout chytrou zásuvku.

Zatím jen pro vyvolené

Nové rutiny jsou zatím k dispozici pouze vybraným uživatelům – lze tedy předpokládat, že je Google testuje na omezeném vzorku. Jak bývá zvykem, funkce je aktivována na straně serveru, takže pro jednotlivé účty bude pravděpodobně spouštěna postupně. Uživatelé, kteří již tuto novinku mají, hlásí její dostupnost v nejnovější beta verzi aplikace Google Home s číslem 2.35.1.5.

Počátkem prosince začal Google v aplikaci Home zavádět novou funkci, která uživatelům umožňuje přidávat na domovskou obrazovku zástupce rutin. Zpočátku byla novinka k dispozici pouze hrstce uživatelů, ale v uplynulých týdnech se rozšířila a nyní by měla být dostupná prakticky všem.

Diskuze (8) Další článek: Chrome získá pokročilé zobrazování souborů PDF, už to nebude jen triviální čtečka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,