Aston Martin vylepšil zpětné zrcátko. Na jeden pohled uvidíte dění za vozem i vedle něj

Na blížícím se veletrhu CES 2020 nebude chybět britská automobilka Aston Martin, která zde hodlá prezentovat prototyp inovovaného zpětného zrcátka. Abychom byli zcela přesní: ve skutečnosti se jedná o displej, který zobrazuje dění za vozidlem zachytávané třemi kamerami. Supluje tak funkci všech tří tradičních zpětných zrcátek. 

Kamery zažívají v segmentu osobních automobilů obrovský boom – usnadňují řidičům parkování a vylepšují přehled o tom, co se děje kolem vozidla. Nezastupitelnou roli také hrají ve spojení s počítačovým viděním v autonomních vozech.

Kamery místo zrcátek

Zpětná zrcátka na bázi kamer nabízejí od roku 2015 automobilky Nissan a Cadillac. Mají své nesporné výhody, ale bohužel i nevýhody – například není možné měnit úhel pohledu nakloněním hlavy. Aston Martin je však přesvědčen, že zrcátko na základě kamer má smysl a může se případně kombinovat s běžnými zrcátky.

Na CESu hodlá představit hybridní zpětné zrcátko, zobrazující záběry tří kamer na jedné obrazovce. Novinku označuje jako Full Display Mirror (FDM) a na jejím vývoji spolupracoval s michiganským výrobcem automobilových komponent Gentex Corporation, který ji oficiálně prezentuje na svém webu.

Na displeji v kabině lze tedy sledovat až tři obrazy najednou, díky čemuž má řidič přehled o dění za vozidlem i po jeho stranách v rámci jednoho pohledu. Celý systém tak údajně zcela eliminuje slepé úhly, které jsou jednou z nejčastějších příčin bočních srážek.

Aston Martin digitální

Dvě kamery mají být namontovány v blízkosti vnějších zpětných zrcátek, třetí pak najde místo na zadní hraně střechy vozidla, odkud poskytne lepší rozhled. V případě nepříznivých povětrnostních podmínek je možné použít displej jako běžné automaticky stmívané zrcátko.

Kromě toho lze také kombinovat funkci zrcátka a kamer podle vlastních preferencí. Dalším šikovným rysem je, že úhel záběru z externích kamer se automaticky mění při změně polohy obrazovky.

Prototyp Full Display Mirror (FDM) bude na CESu názorně předváděn na vozidle Aston Martin DBS Superleggera. Automobilka neuvedla, kdy plánuje zavést tuto technologii do svých vozidel – zatím nabízí variantu s jednou kamerou ve voze DBS GT Zagato 2020.

Diskuze (12) Další článek: Týden Živě: CES 2020, novinky na Facebooku a čínské procesory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,