Grafické karty | Asus | Základní desky

Asus zdražuje grafické karty a základní desky. Doporučené ceny přestanou platit

Pokud se vám podařilo ukořisti některou z nových grafických karet, asi jste byli překvapení cenou, která je vysoko nad hranicí doporučených cen od Nvidie nebo AMD. Zatímco doposud se ale jednalo spíše o reakci obchodníků na zvýšenou poptávku, nyní se k oficiálnímu zvýšení cen přihlásil první výrobce – Asus.

Podle vyjádření Asusu se zdražení dotkne jak grafických karet, tak překvapivě i základní desek. Nejde přitom o žádné mírné zvýšení cen, ale o desítky procent nad doporučenou úrovní.

Například u GeForce RTX 3070 prezentovala Nvidia cenu od 499 dolarů, což i s DPH mělo být přibližně 14 tisíc korun. Asus ale začne nejlevnější GeForce RTX 3070 Dual  O8G prodávat za 599 dolarů, tedy v přepočtu o téměř tři tisíce korun více. Lze navíc počítat s tím, že i koncoví prodejci si cenu ještě klidně nadhodí kvůli velké poptávce.

Asus zdražení ospravedlňuje tím, že se zvýšily náklady na výrobu, logistiku, dodatečné operace a také narostly ceny jednotlivých komponent. Zástupce Asusu také upozornil, že se zvýšení cen objeví pravděpodobně u dalších modelů v průběhu prvního čtvrtletí.

Bohužel lze očekávat, že se tímto krokem nejspíše nechají inspirovat i další výrobci, kteří možná už ceny zvýšili, ale zatím pouze potají v rámci distribučních kanálů.

Představení Nvidia GeForce RTX 3060 Ti:

Diskuze (10) Další článek: Stvořen pro práci. Nový monitor Dellu má 40" a rozlišení přes 4K

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,