Byznys | Web | Aukro

Aukro zdražuje. Prodejci zaplatí více na provizích

Český aukční portál Aukro.cz mění od 1. srpna 2019 obchodní podmínky a s tím přichází i změna v ceníku služeb. Prodejci nyní z uskutečněného prodeje v některých kategoriích zaplatí větší provizi provozovateli. Ten zaznamenává pokles tržeb a v posledních dvou letech skončil s účetní ztrátou, ale nový majoritní vlastník má ambici Aukro oživit. 

Vyšší provize z prodeje

Hlavní změnou v nových obchodních podmínkách je možnost prodeje bez aktivace účtu. Tím chce Aukro nalákat nové prodejce, na druhou stranu tím trochu ohrožuje svou pověst důvěryhodného prodejního portálu. Účty prodejců se zde totiž doposud musely korespondenčně ověřovat. Nově tedy mohou prodávat i uživatelé bez ověření, nicméně mají značně omezené možnosti: prodávat mohou jen prostřednictvím sedmidenní aukce s platbou osobně při převzetí zboží. 

Co se týče změny cen, ty se dotýkají nejoblíbenějších kategorií: dětské zboží, elektro, počítače a hry a sběratelství. Všude se jde o procento výše. Zvyšuje se také provize za prodej automobilů, ale to jen v případě podnikatelských účtů. Aukro chce zřejmě více eliminovat nabídky autobazarů, respektive na nich více vydělat. 

Provize prodejců se na Aukru mění následovně:

  • Dětské zboží: doteď 6 %, nově 7 %
  • Elektro: doteď 5 %, nově 6 %
  • Počítače a hry: doteď 6 %, nově 7 %
  • Sběratelství a umění > Umění: doteď 6 %, nově 7 %
  • Sběratelství a umění > Sběratelství: doteď 6 %, nově 7 %
  • Automobily > Veteráni a Motocykly > Veteráni: doteď 0,9 %, nově 2 %
  • Automobily a Motocykly: pro prodejce s podnikatelským účtem navýšení z 0,9 % na 1,5 %

K tomu dochází i ke změnám plateb za přednostní výpisy nebo maximální výše provize. Potěšující je, že si Aukro přestane účtovat za nahrané obrázky, ale jen při použití nového textového editoru.

Od června s novým investorem

Aukro má od června novou vlastnickou strukturu, do které vstoupila investiční skupina Pale Fire Capital. Ta za cenu přesahující 100 milionů korun získala nadpoloviční podíl ve firmě (59 %). Pale Fire Capital má za cíl Aukro revitalizovat a vrátit na výsluní. „Pro Aukro a všechny jeho uživatele je to skvělá zpráva. Fakt, že s námi chce spolupracovat takto významný investor potvrzuje, že byznys Aukra stojí na pevných základech a že má potenciál dále posilovat svou pozici na trhu,“ komentoval nedávný vstup investora Lumír Kunz, CEO Aukra.

Stávající změna uživatelům z řad prodejců radost moc neudělá. Uvidíme, čím je bude chtít Aukro nalákat, aby nepřešli na konkurenční Bazoš či Sbazar, kde sice chybí možnost aukcí, ale zato se dá prodávat bez provize. Aukro bylo před pár lety synonymem místa na internetu, kde se prodávají věci z druhé ruky, ale jeho obliba zjevně klesá. Ukazují to i ekonomická čísla, na které upozornil web Borovan.cz – předloni byly tržby Aukra 108 milionů korun, v loňském roce jen 84 milionů a poslední dva roky firma skončila s čistou ztrátou ve výši čtyř milionů korun. 

Diskuze (25) Další článek: Jednodušší už to nebude. Revolut spustil nakupování akcií. Zdarma a zabere to pár kliknutí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,