Austrálie využije technologii 3D tisku k údržbě své flotily ponorek

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 2

Názory k článku

11. 06. 2020 17:50

Bojová připravenost? Ou.
Ponorky třídy Collins byly jeden velký průšvih. Vyjádřeno slovy komise - nepoužitelné v bojových podmínkách a jejich provoz měl dokonce být označen za hazard s životy posádek. A to přestože se celý projekt prodražil o 40M australských dolarů.
A neuvěříte, čím je Australané chtěli nahradit: ponorkou, jejíž konstruktéři zapomněli na Archimédův zákon. Ne, skutečně si nedělám si legraci. No, to jen na letmé dokreslení "bojové připravenosti" australského ponorkového loďstva. Nejsme na tom s Pandury, které vyřadí srážka s Fabií, tak špatně )
Jenže soryjako - představa, jak někdo opravuje během plavby práškovou technologií poškozený tlakový trup, ve mě zarazila dech. Takže bych považoval za užitečnější ve videu ukázat, co to udělá, když se jemný kovový prášek nadzvukovou rychlostí vpálí do pramene vody která tryská z praskliny pod tlakem zhruba tři čtvrtě atmosféry (při hladinové plavbě) nebo 30 atm (při údajné max. hloubce ponoru). Viděl bych to na slušný kovový abrazivní "masakr". Ale třeba se pletu.
Mimochodem: ponorky mají své "lékárničky", kterými posádka může do určité míry co nejrychleji "zalátat", opravit, či nouzově zprovoznit poškozené komponenty KRITICKÉHO významu. Ale nějak mi dělá potíž si představit, jak si posádka v klídku tiskne 3D technologií něco co jí zrovna jako naschvál chybí. Třeba nový periskop... 8-O

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
08. 06. 2020 12:00

Těším se až si dám v restauraci řízek vytištěný na 3D tiskárně

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor