Autonomní doručovací roboti nejsou v New Yorku vítáni, vedení města je chce vyhnat

Americká kurýrní a logistická firma FedEx již nějakou dobu testuje autonomní doručovací roboty. Nyní však narazila na nepříjemnost – vedení města New York jí skrze právníky sdělilo, že její šestikolový SameDay Bot není v ulicích vítán.

FedEx představil svého doručovacího robota v únoru tohoto roku. Je určen pro dodávky na krátké vzdálenosti, napájí ho baterie, dosahuje rychlosti až 10 km/h, a dokonce umí překonávat schody. K orientaci v prostoru používá, podobně jako mnohá autonomní vozidla, kameru a LIDAR.

Roboty v New Yorku nechceme!

První záběry robota SameDay Bot v New Yorku byly publikovány počátkem tohoto týdne. Stroj se na nich pohyboval ulicí města poblíž depa své mateřské společnosti. Ve skutečnosti se však nejednalo o testování, ale pouze o propagaci v rámci akce Small Business Saturday.

Přítomnost takového stroje ve velkoměstě však vyvolala hněv ze strany úředníků. Jak uvedla zpravodajská stanice CNN, právníci newyorského odboru dopravy zaslali FedExu dopis. Varují v něm, že robot porušuje hned několik zákonů o provozu na silničních komunikacích a společnost bude muset čelit důsledkům, pokud ho nepřestane provozovat.

„Tímto vás vyzýváme, abyste okamžitě přestali operovat se svými roboty na ulicích a chodnících ve městě New York.“ uvádí se v dopise. „Pokud tak neučiníte, může to mít za následek zabavení majetku, zahájení trestního stíhání či soudní řízení.“

Proč roboti nesmí do města?

Důvodem k tak prudké reakci je skutečnost, že v New Yorku nesmí jezdit žádná vozidla, která během provozu „alespoň jednou rukou“ neovládá řidič. Svůj podíl má ale i starosta města Bill De Blasio, který na Twitteru napsal, že roboti nikdy nebudou brát Newyorčanům práci, protože jsou to nejlepší pracovníci na světě.

„Tento dopis snad ukončí experimenty, ale jsme připraveni podniknout další kroky, pokud FedEx nebude ochoten stáhnout roboty z našich ulic.“ uvedl tiskový mluvčí města Will Baskin-Gerwitz. Z uvedených formulací je zjevné, že se New York těmito kroky snaží vyslat zprávu dalším firmám s doručovacími roboty, které by mohly uvažovat o podobném kroku.

Podobně fungující roboty vyvíjí řada firem. Za lídra v oboru je považována společnost Starship Technologies, avšak své stroje testuje také Amazon, Yandex a několik dalších. Roboti jsou zatím omezeni převážně na uzavřená místa, jako jsou univerzitní kampusy, ale jak se technologie vyvíjí, měli by se stát součástí běžného života. Očividně však bude nějakou dobu trvat, než se dostanou do New Yorku.

Diskuze (16) Další článek: Velryby jako přírodní řešení klimatických změn? Podle nového výzkumu rozhodně ano

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,