Autonomní systém openpilot je už kompletně open source. Nainstalovat si ho můžete sami, podporuje už 35 aut

Projekt openpilot od společnosti Comma.ai, za kterou stojí známý hacker a tvůrce jailbreaků George Hotz (GeoHot), se dočkal významného milníku. Poslední část celého stacku byla uvolněna pod licencí MIT a software je tak kompletně open source.

Openpilot ve verzi 0.5.8 přidává nová vylepšení v podobě zpomalování dle značek z mapových podkladů a podporuje nová vozidla. Nabídka podporovaných modelů už se rychle rozšiřuje - v současnosti už se jedná o 35 vozů značek Azura, Chevrolet, Cadillac, Chrysler, GMC, Holden, Honda, Hyundai, Kia, Lexus, Toyota a částečně i Tesla (pokud si nechcete koupit drahé nativní řešení).

Systém zatím umí pouze základní autonomní funkce - Adaptive Cruise Control (udržování rychlosti a odstupu za vozidlem, které jede před vámi) a Lane Keeping Assist System (udržování jízdy v pruzích).

Zatímco software je open source a zdarma, zaplatit musíte pouze za samotný hardware, který se skládá z adaptéru panda OBD-II, konektoru giraffe, externí přesné GPS a EON Dashcam DevKitu, což je chytré zařízení ve tvaru telefonu, které se umístí na přední sklo.

Jakmile se vše propojí, systém dokáže pomocí kamery sledovat dění na vozovce, vyhodnocovat situaci a dávat příkazy pedálu plynu, brzdy a volantu. Zařízení zároveň slouží jako kamera s podporou ukládání videozáznamu do cloudu, přičemž nahrávat lze i vnitřek vozu.

Kompletní hardware vyjde na přibližně tisíc dolarů, tedy necelých 30 tisíc korun s tím, že budete samozřejmě dostávat neustálé aktualizace a vylepšení. Tvůrci se chlubí tím, že jejich systém používá už přes 4 500 řidičů, kteří dohromady najeli pomocí openpilotu už přes 11 milionů kilometrů.

Diskuze (20) Další článek: Nvidia snížila odhadovaný příjem za čtvrtletí o půl miliardy dolarů. Hodnota akcií prudce klesá

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,