Autonomní traktor John Deere pracuje, i když farmář spí. Vývoj řeší úplně jiné výzvy než u aut bez řidiče

Společnost John Deere na veletrhu CES 2022 představila autonomní traktor. Údajně má za sebou 20 let vývoje, roky testovacího provozu a koupit půjde ještě letos. Cena bude začínat na půlmiliónu dolarů, což je asi 13 miliónů korun. Smysl takového stroje je jasný – ušetřit čas (může pracovat 24 hodin denně) a personální náklady. Farmář může podávat základní instrukce a sledovat stav ve smartphonu – jaká část pole už je hotová, kolik času zabere zbytek, hladinu paliva v nádrži, případné chybové reporty atd.

Základem je model John Deere 8R, součástí setu je radličkový kultivátor a vše řídí počítač od Nvidie, který má k dispozici přesnou GPS, pomocí neuronových sítí analyzuje obraz ze šesti párových kamer, je schopný detekovat překážky, rozliší druhy porostu (plevel vs. pěstovaná plodina) a je schopný vyřešit celou řadu problémů. Jakmile má systém informace o obdělávané ploše a přesně definovaný úkol, je schopný pracovat zcela autonomně.

Farmář popisuje život s autonomním traktorem:

Jsme teprve na začátku

Autonomní traktor zatím dává smysl zatím jen v úzce definovaných scénářích a úkolem dalšího vývoje bude tyto scénáře rozšiřovat. Nejvíce mu budou slušet rozlehlé plochy bez komplikovaného terénu. Na malých českých farmách s členitými kopcovitými políčky patrně velkou službu neudělá. Jistě, i tady může za volant sednout živý člověk a udělat práci jako dřív, ale aby se drahá technologie co nejdříve zaplatila, musí být sedačka co nejvíce prázdná.

S některými problémy si traktor poradí sám, při některých se prostě zastaví a upozorní vzdálenou obsluhu. Něco lze vyřešit na dálku prostřednictvím kamer a jednoduché instrukce, na složitější problém bude potřeba fyzický zásah. Důležité je, že (podobně jako u autonomních aut) se data sbírají, systém se z nich učí a benefity pak využijí všechny ostatní stroje.

See & Spray

Pro John Deere není automatizace zemědělství nic nového. Firma například uvedla postřikovač See & Spray, který na ramenou kromě trysek nese také kamery. Počítač v reálném čase odliší plodinu od plevelu a postřik aplikuje pouze na oblast s plevelem. Úspora postřiku tak může dosáhnout až 80 %.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Méně použitého postřiku znamená úsporu peněz a úsporu času při doplńování.

John Deere pochopitelně vykresluje schopnosti autonomního 8R v nejlepších barvách, ale až praxe ukáže, jak si poradí s problémy reálného světa. Jak dobře je schopný detekovat případnou poruchu, která by mohla poškodit nářadí a znehodnotit práci (v případě zmíněného kultivátoru např. ulomené nebo zahlcené lopatky)? Jak dobře bude schopný detekovat změny v půdě – typicky déšť, který v určitém bodě znemožní pokračovat v práci.

Úkolem pro John Deere je rozšiřovat seznam nářadí, se kterými je traktor schopný pracovat v autonomním režimu. Po traktorech jistě přijdou na řadu kombajny a další stroje. Také jsou tu logistické problémy. Zatím platí, že farmář musí traktor dovézt na pole, až tam aktivuje autonomní režim. Jak se dostane zpět na farmu, aby mohl dělat jinou práci? A jak často se bude muset k traktoru vracet kvůli reportovaným problémům, které nešlo vyřešit na dálku?

Takový stroj pochopitelně nesmí vyjet na veřejné silnice, ale z farmy na sousedící pole by sám vyjet mohl. Další logistický problém je tankování (v budoucnosti nabíjení, John Deere v minulosti nakupoval bateriové a elektrifikační startupy), nebo doplňování osiva do secího stroje.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá průběh práce v zemědělcově mobilu (foto: John Kim/CNET)

A tak dále. Výzev pro fenomén zvaný autonomní zemědělství je celá řada a John Deere před sebou má dlouhou cestu. A ani pak to nepůjde úplně samo, jak by mohlo slovo „autonomní“ naznačovat. Nakolik zvládnou novou platformu ovládat stávající farmáři a nakolik si budou muset najímat nové lidi s novou sadou dovedností?

Diskuze (12) Další článek: Při přepínání programů Alt+Tabem opět uvidíte plochu. Windows 11 podporují HD voice u AirPods

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,