Apple | Autonomní vůz

Autonomní vůz Applu se poprvé dostal do dopravní nehody

Byť se Applu jeho plány na vývoj samoříditelného vozidla poměrně daří skrývat, čas od čas se na veřejnost dostanou informace, jak se projekt vyvíjí. Poslední zpráva například říká, že jedno z jeho testovacích aut se poprvé ocitlo v dopravní nehodě.

Vyplývá to z dokumentu, který zveřejnil kalifornský dopravní úřad. K nehodě podle něj došlo 24.8 odpoledne nedaleko sídla firmy, kdy do autonomního vozidla Applu zezadu narazil řidič Nissanu Leaf.

Auto Applu v té chvíli čekalo, až bude moci vjet na dálnici Lawrence Expressway, o které je známo, že je neustále zatížená hustým provozem. Autonomní vozidlo se proto snažilo vjezd provést co nejbezpečněji a prakticky stálo. Když do něj řidič za ním narazil, pohyboval se rychlostí 20 km/h.

Jak řidiči Nissanu, tak řidiči, který kontroval jízdu vozidla Applu, se nic nestalo. Obě dvě vozidla nicméně utrpěla rozsáhlé škody.

Podobné srážky nejsou ojedinělé. Jak uvádí The Information, roste trend, kdy lidští řidiči narážejí zezadu do autonomních vozidel. Je to pravděpodobně kvůli tomu, že samoříditelná vozidla se chovají jinak, než lidé. Auta společnosti Waymo například mají tendence zastavovat u přechodů přiléhajícím k křižovatkám. To může řadu řidičů, kteří s oblibou jezdí rychle, překvapit a vyústit v kolizi.

Apple se k srpnové nehodě svého auta nevyjádřil. Jde nicméně o první bouračku, kterou jejich stroj měl. Firma aktuálně testuje 66 podobných vozidel, které operuje 111 řidičů.

Diskuze (18) Další článek: Na Mars by mohla letět ryze ženská posádka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,