Autonomních létajících aut se dočkáme do pěti let, tvrdí šéf Boeingu

Představa autonomních létajících aut stále působí jako futuristická vize, která patří spíše na stříbrné plátno než do reálného života. Ředitel společnosti Boeing Dennis Muilenburg však na konferenci GeekWire Summit uvedl, že tento typ dopravního prostředku doslova klepe na dveře.

Boeing se touto koncepcí intenzivně zabývá a podle Muilenburga bychom se prvních samořídících vozidel, brázdících nebe, měli dočkat v průběhu následujících pěti let. Firma již pracuje na výrobě testovacích prototypů a její šéf očekává, že první zkušební lety začnou během následujícího roku.

Létající auta bude řídit umělá inteligence

„Představte si město budoucnosti, které má trojrozměrné dálnice, s létajícími taxíky, létajícími auty,“ řekl Muilenburg. „Ta budoucnost není tak daleko. Ve skutečnosti dnes stavíme prototypové vozy. Také investujeme do ekosystému, který umožní, aby fungoval bezpečně a spolehlivě, jak je to nutné.“

Klepněte pro větší obrázek
Ministr obrany USA Ashton Baldwin Carter a šéf Boeingu Dennis Muilenburg (vpravo)

Realizace vize autonomních létajících vozidel (Muilenburg používá výslovně termín „cars“ – auta), přepravujících pasažéry v rušných městských oblastech, ale bude nejspíš trvat déle než zmíněných pěti let. V tomto horizontu můžeme vyhlížet vozidla s jednoduššími funkcemi – například k přepravě nákladů.

Ekosystém, který bude spravovat novou metodu cestování, zahrnuje vylepšené řízení letového provozu. Začátkem tohoto roku se Boeing spojil s austinskou společností SparkCognition. Cílem spolupráce má být vyvinutí technologie umělé inteligence pro sledování a řízení létajících automobilů v dopravních koridorech.

Boeing se chystá vzlétnout

K praktickému testování létajících aut bude Boeing potřebovat vyhrazený vzdušný prostor a schválení od Federální letecké správy. Zatím není známo, kde mají zkoušky probíhat.

V září výrobce oznámil, že vývoj autonomních leteckých vozidel bude úkolem nového výzkumného centra, které bude otevřeno v Cambridgi. V něm budou zaměstnáni inženýři z dceřiné společnosti Aurora Flight Sciences a dalších týmů Boeingu.

Ať už to bude trvat tři, pět, deset let nebo déle, než se autonomní létající vozidla vydají nad ulice měst a dálnice, je zřejmé, že Boeing (a mnoho dalších leteckých společností) věnuje tomuto konceptu značnou pozornost. „Pracujeme na tom; je to transformace, která nastane rychleji, než by se před několika lety mohlo zdát, a my jsme na předním místě,“ uvedl Muilenburg.

Diskuze (17) Další článek: Razer Sila: výkonný „herní“ router, který rozpozná síťový provoz i z herních konzolí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,