Až třetině předčasných úmrtí by šlo zabránit přechodem na vegetariánství

Až třetině předčasných úmrtí by šlo zabránit přechodem na vegetariánství

Přechod na vegetariánskou stravu by prý mohl zabránit až třetině předčasných úmrtí. Minimálně to naznačují výsledky nové studie, kterou provedli odborníci z Harvard Medical School.

Špatná životospráva si po celém světě každoročně vyžádá zhruba 30 milionů životů. V této souvislosti se hovoří o tzv. „preventabilních úmrtích“ – tedy takových, kterým teoreticky bylo možné zabránit.

„Právě jsme provedli nějaké výpočty zaměřené na otázku, jak moc by posun směrem ke zdravější, více rostlinné – ne nezbytně veganské – stravě mohl snížit míru úmrtnosti. A odhadujeme, že by mohl zabránit asi třetině úmrtí,“ uvedl jeden člen týmu, Walter Willett.

K získání tohoto výsledku vůbec nebylo zapotřebí zohlednit například kouření či fyzickou aktivitu. Důvodem je prý skutečnost, že vyvážený (!) vegetariánský jídelníček má na náš organismus velice pozitivní vliv: snižuje krevní tlak, riziko srdečního záchvatu, index tělesné hmotnosti atd.

Samozřejmě, ne každý se masa může či chce vzdát úplně. Obecně by se ale dalo říct, že čím méně ho budeme jíst, tím lépe. Záleží i na konkrétním druhu – pokud se ukazuje, že konzumace červených mas zvyšuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou, můžeme prostě upřednostňovat třeba kuřecí či králičí. V této souvislosti si zaslouží zmínku zejména tzv. semi-vegetariánství a pesco-vegetariánství.

„Myslím, že lidé si představují, že zdravá výživa má jen mírný efekt a vegetariánská strava vám může pomoct trochu zhubnout. Ale když jsou tyto diety správně postaveny, pak myslím, že jsou nesmírně silné,“ komentoval to prezident Physicians Committee for Responsible Medicine, Neal Barnard.

Určitě si přečtěte

Články odjinud