Strava má být pestrá a ne jednostranná. Zejména veganství je duševní nemoc, něco na úrovni mentální anorexie. Ti lidé si ubližují stravou a mají skálopevnou slepou víru jak jim to dělá dobře.
Doporučuju shlédnout toto: *What The Health nebo What The Hell?* https://www.youtube.com/watch... Je to rozebrani dokumentu What the Health a probira se tam prave i vegetarianstvi/veganstvi a diabetes. Nadherny pripad kritickeho mysleni v praxi.Co se tyce vegetarianu a veganu... Znam jich pár. Priklad za vsechny - kolegyne v praci naprosto na pohodu. Kdybych se na to neptal, ani to nevim. Bezva zenska. Druhy extrem, veganska kolegyne z byvale prace... V kancelari uz jsme se pak normalne sazeli kolik minut po prichodu do prace to vydrzi nezminit. Mám pocit, že nikdy neprekonala hodinu.
Nejíst maso je stejná kravina jako jíst jenom maso. Ještě nikdo se neuzdravil tím, že přestal jíst maso. Lidem se zlepší zdraví, když budou jíst vyváženou stravu.
Ten výzkum je totál chuyovina 😉
Nějak mi uniká pointa, proč je zmiňováno vůbec vegetariánství. Snad každýmu musí docvaknout, že pokud se budu stravovat jako prase a pak přejdu na zdravější styl, tak budu zdravější bez ohledu, jestli budu vegetarián, vegan nebo budu jíst maso 4x denně.
naprosty souhlas, staci premyslet.kdyz je clovek mlady, tak si s tim telo poradi, ale po 40 uz je videt jak je telu treba pomoci.jsem odpurce diet a co mi pomohlo je, ze jsem se trosku zacal zajimat o jidlo a jeho "kontraindikace"jediny dietni rezim u me je, ze jsem prestal jist pecivo a mouku vseobecne, respektive snizl jsem jeji prisun o cca 80-90%.zmenil jsem kombinaci a casy konzumace jidla, ktere jsem jedl doposud a ejhle vse je jinak, behem roku a pul jsem shodil 18kg a jsem na sve vaze jako pred 25 lety (181cm/72kg) a to jim tak o 20-30% vice nez driv. prostou upravou jidelnicku, zadna dieta, zadne cviceni, zadne hladoveni, zadne odepirani si jidel ktera mam rad.
Vyradit prebytek nezdravych sacharidu a cukru je dobry zaklad, to bude tim.
To v článku je pravda a všem, kdo mají skutečný zájem o to, která strava člověku prospívá a která škodí, doporučuju web https://nutritionfacts.org... - ten se zabývá výhradně analýzami lékařských studií a testů o vlivu stravy na zdraví člověka, které vycházejí v angličtině po celém světě (denně jich je zhruba 200). Souhrnná videa a články jsou pak vždy založeny na výsledcích více studií a testů, aby byly co nejrelevantnější.Pokud dáte jen na jednotlivé studie, které se sem tam objeví v médiích, budete zmatení, protože na každou potravinu se dá najít minimálně jedna kladná a jedna záporná studie. Je třeba si uvědomit, že miliardový potravinářský průmysl dělá vše pro to, aby vám prodal potraviny s co největší marží, co nejvíc zprocesované, a nebere ohledy na to, že jsou nezdravé. Na brokolici nebo bramborách tolik nevyděláte. Zprocesované potraviny jsou vyvíjené jako drogy, abyste jich chtěli co nejvíc, a jsou placené studie, které jsou zmanipulované ve prospěch potravinářské lobby, stejně jako se to dělalo dlouhá léta se studiemi o tom, že kouření není nezdravé. To všechno najdete vysvětlené a doložené na https://nutritionfacts.org... Můžete nad tím mávnout rukou a nevěřit tomu, je to vaše zdraví. Já jsem se vynecháním všech živočišných potravin zbavil během pár týdnů vysokého tlaku, kterým jsem trpěl přes 20 let.Můžete dál konzumovat živočišné potraviny a výrazně si zvyšovat rizika řady civilizačních onemocnění, od kardiovaskulárních, přes cukrovku až po rakovinu. Nebo můžete zkusit na měsíc vynechat všechny živočišné potraviny a sami si zjistit, jak se budete cítit. Kdo to v mém okolí zkusil, bylo mu lépe.Pokud máte ve svém okolí někoho těžce nemocného, zejména co se kardiovaskulárních onemocnění nebo cukrovky týče, dejte mu šanci zachránit se a předejte mu tyto informace. Každý by měl mít tyto informace, pak se může rozhodnout sám, jestli se chce dál zabíjet živočišnou stravou nebo žít.Pokud by tu někdo chtěl vytahovat mýty typu zdraví Eskymáci, Okinawani konzumující maso, člověk všežravec a podobně, rovnou ho odkazuji na https://nutritionfacts.org,... kde si může každé téma dohledat a zjistit pravdu podloženou vědeckými výzkumy. Pokud nevěříte ve vědu a práci vědců, tak s tím bohužel už nic neudělám.
Většina vědeckých studií má ten problém, že málokdy zmíní veškeré vstupní parametry. A tak pak vypadá vtipně, když vyjde studie "konzumace červeného masa způsobuje rakovinu" a jen tak naokraj je v článku jednou krátkou větou zmíněno, že "červený masem" se vlastně rozumí uzeniny a zpracované masné výrobky. A to, že testované subjekty měly nulový příjem vlákniny, zeleniny, ovoce, vitamínů, minerálů atd. to už se raději nezmíní vůbec, protože by pak mohlo někomu dojít, že zjištěné poznatky vlastně nejsou vůbec vinou masa.
Aha. "Bezte tam a tam a zjistete pravdu, vy neverici, nebot JA jsem jiz prohledl." 😀
eskimáci majú vo svojej strave vysoký obsah živočíšneho tuku už z dôvodu toho,kde žijú a čo majú bežne k dispozícii,a napriek tomu s tým nemajú prakticky žiadne zdravotné problémy,to nieje mýtus,na tom netreba nič objavovať na stránke nutritionfacts,to je bohužial jeden z faktov,ktoré existujú aj napriek múdrym vedcom z nutritionfacts....človek stavbou svojej tráviacej sústavy patrí medzi všežravcov,nieje ani čistokrvný mäsožreavec,ani čistokrvný vegetarián....prehnojená zelenina/a ovocie/ prakticky bez chuti,plná dusičňanov,kontaminovaná postrekmi,obvykle rýchlená v raste a kontrolovane dohnaná do zrelosti v obvykle umelých podmienkach kontra vo velkochovoch chované zvieratá,ktoré dávajú mäso plné stresových hormonov,zbytkov liečiv,ani jedno z toho nieje už dnes úplne bezproblémová potravina.....ano jedno je pravda,prejsť od ťažkých smažených a pečených jedál presiaknutých tukmi,cukrami na lahko stravitelné jedlá s prevahou ovocia a zeleniny dokáže spraviť svoje,dôležité je nič nepreháňať a nežiť kvôli tomu ,aby sa človek nacpal jedlom,ale jesť primerane tomu,ako človek žije a aby žil....
Skrz naskrz tendenční. Náboženství veganismu proniká už i na Harvard. Tvrzení v článku vycházejí ze slabounkých epidemiologických asociací, nepodporuje je žádná solidní, klinická věda. Aspoň ve VTM by měli znát rozdíl.
Takovou s prominutím píčovinu už jsem dlouho nečetl. Zasraní vegetariánští aktivisti...
Člověk je všežravec a měl by z toho vycházet. Je třeba jíst jak zeleninu, ovoce a luštěniny, tak maso. Není správné vidět svět černobíle a odmítat buď maso, nebo "kytičky". Nemůže to vést k ničemu jinému, než k průvodním jevům nedostatku zapovězeného.
Můj kamarád, nadšený vegetarián, se odstěhoval do ciziny a říkal, že v Česku se v obchodě nedá normálně nakoupit vyvážená vegetariánská strava. A pokud ano, tak za neúměrnou cenu. Od té doby si myslím, že nemám čas a prostředky na to, abych se mohl stát vegetariánem, takže ohledně stravy se povezu s kulturou, ve které žiju.
Stravoval jsem se jako vegetarian jak v Cesku, tak I v zahranici a I kdyz v zahranici jsou spolecnosti, ktere se na vyrobu produktu pro vegetarian specializuji, nikdy jsem v Cesku netrpel nedostatkem. A co se ceny tyka, zastava jednu zasadu, ktera plati jak pro vegetariany, tak pro vsezravce."Cim vic investujes do jidla, tim min ve stari investujes do prasku"
Hezká, ale naivní myšlenka. Počkáme si až na Vaší pitvu 🙂
Hezká, ale naivní myšlenka. Nevím co si od mé pitvy slibujete.
obchodnici maju tiez jednu zasadu: ked tie predrazene sra...cky kupuju, tak im ich budeme predavat
Ano, v případě masa napuštěného vodou s vámi plně souhlasím 😉No nekupte si vodu za cenu masa. Setkal jsem se s tim zatím jen v Česku, v Anglii nevím zda to takto provozují.
staci sa vyhybat polskemu masu.
no tak to je názor tvého kamaráda. Já myslím, že i u nás to jde. Dříve to bývalo horší, ale dnes už ve spoustě obchodů je slušný výběr - alespoň ve větších městech. V malých městech a na venkově, tam je to samozřejmě horší, ale zase existují eshopy (např.: https://www.veganstore.cz... ), kde se dá nakoupit a kdo chce, tak si cestu vždy najde. Navíc v létě je zelenina a ovoce snadno dostupná a ostatní se dá taky koupit. Co přesně kamarádovi chybělo?
Adolf Hítler byl taky vegetarián.
To už bylo vyvráceno, jak u toho historického, tak u toho z diskuzí na Živě.
Nebo JORDAN DAVID a další.
Předpokládal bych, že závěr studie bude spíše cílit na "extrémisty v jídle" na obou stranách, ale chápu, že zadání znělo jinak 😉
Ano... vegetarian Michael Clarke Duncan to muže jen potvrdit. 😀
Ano... Na jedné straně poukážete na úmrtí jednoho vegetariána nebo vegana, na straně druhé byste mohl dodat, že každý čtvrtý masožravec dostane infarkt a/nebo rakovinu...Rostlinná strava vás neučiní nesmrtelným, jen výrazně sníží rizika závažných onemocnění. Je to o pravděpodobnostech.
Člověk je odjakživa všežravec. Kdyby nejedl maso, tak dnes není tam kde je. Myslím že už sama evoluce ukázala, že kdo jí maso, tak z toho ve velkém neumírá na rakovinu a infarkt - to je prostě nesmysl a blábol.
Změnit lidstvo v přežvýkavce - sen každého sociálního inženýra :-/
Redakce nestastna, ze se na to nevyaslete, tenhle tendencni blabol, ktery se odkazuje v zakladu na jednu starou studii tusim z 90. let, ktera probihala na lidech, kteri nedodrzuji zdravy zivotni styl a jedi maso a na kontrolni skupinu ktera nedodrzuje zdravy zivotni styl ale neji maso. Ta studie tenkrat zjistila, ze mirne prevazuje co se negativ a dopadu na zdravi ta skupina co ji maso.Vegetarianstvi je hodne na hlavicku.Jeste vetsi problem je ale veganstvi,bohuzel pro vegany, probihaly i jine studie, ktere zjistily, ze pokud je dodrzovan zdravy zivotni styl, konzumace masa vcetne cerveneho, nezvysuje riziko cevnich nemoci ani rakoviny atd...Vyvazena strava MUSI obsahovat zivocisne bilkoviny, tak to je a bude, nas oraganismus je postaven na prijimani masa (a zivocisnych produktu) i zeleniny.naky odkazy..https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/20... ... http://nationalpost.com/news/canada/vegetarians-s... ... https://sciencebasedmedicine.org/vegan-betrayal-the-myths-... ... https://www.nytimes.com/2007/05/21/opinion/21plan... ... My co zvedame zelezo vime, ze zivocisne aminokyseliny obsahuje kompletni spektrum esencialnich aminokyselin vzdy a v spravnem pomeru, tyto pro zivot nezbytne aminokyseliny jsou zastoupeny i v rostlinne strave, problem je ze ne kompletne a v kazde neco chybi, proto veganska strava, tak aby byla vyvazena je velmi obtizne ji nastavit a dodrzovat a troufnu si rict, ze 90% vsech novych modnich veganu nema jidelnicek vyvazeny, protoze pouze prestali jist zivocisne bilkoviny a tuky. Vysledkem je malnutrice, prejidani se sojou (coz zejmena muzum esvedci na TST , viz fytoestrogeny).. Z filozofickeho hlediska je veganstvi rovnez fail, protoze i rosliny jsou zive organismy a i jejich sklizenim jim ublizujeme.
nechce sa mi hladat ako je to presne s esencialnymi aminokyselinami, ale udajne strukoviny(cesky lusteniny) ich obsahuju.nieje to ale iba v bielkovinach(anglicky proteinoch 😀) maso obsahuje aj dalsie prospesne latky, ktore sa v rastlinnej strave vyskytuju malo alebo vobec... zelezo, cholin, vit b12, kreatin.
Tak tak, docela častým argumentem vegetariánů a veganů je to, že přece i v rostlinné stravě jsou bílkoviny a procentuálně je jich tam někdy i více než v mase. Bohužel už zapomenou dodat (nebo to ani neví), že tam nikdy nejsou všechny potřebné aminokyseliny a tzv. biologická hodnota je oproti masu mnohem nižší, takže toho musí sníst daleko více.Ale je to každého volba, jestli si dát voňavý čtvrtkilový steak, nebo se místo toho nacpat půl kilem čočky.
Tohle není tak dočista pravda. Sice většina klasických rostlinných zdrojů potravy neobsahují veškeré spektrum aminokyselin, některé se najdou.Například Quinoa či konopná/lněná semena všechny tyto aminokyseliny obsahují a jsou tak ideální náhražkou masa. Navíc ořechy obsahují také velké množství a pokud je správně nakombinujete, dostanete též plné spektrum. Vše záleží na správně složeném jídelníčku.
Dobrá, asi existují výjimky. Jenže kolik lidí tohle ví a kolik si naopak zbytečně ničí zdraví...
Kdybych přestal jíst maso, tak je docela dost pravděpodobné, že bych se vyhnul úmrtí na rakovinu apod. Jednoduše proto, že bych dříve umřel hlady 🙂Vegetariání a vegani mi někdy přijdou horší jak jehovisti.Osobně dva vegetariány znám - oba jsou vyhublí, jeden s propadlým a "vyschlým" výrazem v tváři, druhý pro změnu vypadá jak puberťák (akné atd., důsledek nedostatku vitamínu B). Moc zdraví oproti jiným mi nepřijdou.
Jeste ze neznate me - za poslednich devet mesicu jsem pribral 25 kg a ted premyslim, jak to shodit a to jezdim aktivne na kole do prace.
zo 100 na 125kg alebo z 50 na 75kg?Ja som schudol za 3 mesiace 8 kg a jem mäso.Takže z pohľadu nás dvoch kto chce schudnúť má jesť mäso a kto chce pribrať má sa stať vegetarianom.Osobne mi je absolútne jedno čo kto je - každý má svoju hlavu a svoje telo
Ze 75kg na 100. Osobně je mi také jedno co kdo jí.
A 25 kg tuku nebo svalů 😉
Obojího, bohužel tuku vic.😀
Tak pak je ale na místě otázka, zda je ta strava v pořádku 😉
www.strava.com rozhodně 😉 I můj příjem potravy. Jen s těmi cukry jsem to před koncem roku trochu přehnal. Ale nebojte, to vyjezdím na zdejších kopcích.
hele tak na to pozor! Já když jsem před lety přestal jíst maso, tak jsem také začal prudce přibírat. Ale to bylo tím, že jsem jedl naprosto nevyváženě a prakticky mi chyběly bílkoviny! Dělal jsem to nesmyslnou formou, že jsem prakticky jedl to, co dříve pro mne byly přílohy k masu - tedy samé sacharidy.Pokud si to už teď nehlídáte, doporučuji nějakou dietní kalkulačku ala kaloricketabulky cz a pár dní si tam zapisujte, co jíte. Abyste získal představu, jak si stojíte a zda náhodou nejste ve skutečnosti z pohledu příjmu bílkovin podvyživen.
Co prijmu bilkovin tyka, tam jsem v klidu. Vim moc dobre, z čeho jsem pres zimu pribral. Maso už nejim 4 roky, ty kila jsem nabral za posledních 9 měsíců.
Zkazit si život kvůli tomu, abych si ho prodloužil? Tak to ne, díky. Radši si život užiju, budu jíst vše na co mám chuť a co mám rád a až budu umírat, budu rád za to, že jsem si svůj život užil...
To tu někdo provětrává dislike bota nebo je tu tolik travožroutů?
Ten tvůj život musí být teda pěkně na houno, když ti jeho kvalitu zaručí jenom požírání mrtvých prasat a krav 😀
Me by zajimalo, kolik umrti by ale zase prechod na vegetarianstvi/veganstvi zpusobil....Problem nemale casti masozroutu je, ze sporadaji cokoliv nezdraveho a toho zdraveho moc nesni. Jinak nemyslim, ze jist maso nekomu ubira na letech a pridava onemocneni. Otazku je, jakou stravu obecne jime a jak je vyvazena. U masozrouta bude asi i mnohem vetsi tendence se prejist, nez u zelinaru. Ale to neni chyba masa nebo vyhoda zeleniny.
V rodině jsem měl dva takové vtipálky, dívka a chlapec. Takže dívka musela začít chodit na injekce vitamínu B, přidaly se další komplikace = konec, musela zase jíst maso. Chlapec měl problémy s krví, opět nějaké časté infekce, nemoci, problémy s pletí = konec, i on už hezky zase papká řízečky.Klidně odpřisáhnu, tolik k vegetariánství / veganství.
Jenže to by zase způsobilo mnoho nových smrtí. Např. děti vůbec nejsou schopné dostatečně zpracovat rostlinné tuky a potřebují máslo i maso, třeba vývar z roštěnky (maso později). Žádná "hamíčka" nenahradí domácí stranu, navíc jsou těžce bez chuti, doporučuji ochutnat (telecí které si připravíte sami, s mírným dochucením a to jejich - nelze porovnat, jídlo proti blátu). Snad jedině ovocné přesnídávky, pribináček a pár dalších věcí, jsou chutné. > Každý i sebevětší "vědátor" placený OSN, UNICEF a doktory "neuznávajícími hranice" si musí uvědomit, že člověk je všežravec. Maso je potrava pro náš mozek i svaly, možná za cenu kratšího, ale lepšího života i vývoje do budoucnosti. Síla je ve třech jednoduchých záležitostech:1. Množství.2. Různorodost.3. Nepřehánět to s kořením._Dodatek: Jestli jsou tato doporučení proto, aby zbylo maso pro zbytek přemnoženého světa, tak bohužel, i solidarita má své meze. Až se v těchto částech naučí odpovědnosti, což sebou nese i regulaci porodnosti, budu nad změnou názoru uvažovat.Dodatek2: Když je maso tak nedůležité, proč polovina Afriky i Asie jí hmyz, plazy, ptáky a prakticky vše co se hýbe?
mam takovej dojem ze vest nebo zivit deti vegetariansky je dokonce trestnej cin protoze jim to znici organismus a spravne se nevyvyne mozek jiky absenci potrebnejch tuku
maso nejím už někdy od minulého století, ale dětem ho samozřejmě dávám. A naopak, protože si víc uvědomuji, co je na té jejich stravě hodnotného, je maso tak to jediné, co je nutím dojídat když už. Nějakou přílohu, tu mohou hodit do koše...To je rozdíl mezi aktivismem (nejíst maso jako vyšší Dobro, které je třeba šířit slovem i mečem) a soukromým rozhodnutím.
zivocisne tuky niesu esencialne. esencialne su iba omega6 a omega3 a obe sa nachadzaju v rastlinnych olejoch. omega3 aj v rybach.zivocisne tuky ako maslo niesu z vyzivoveho hladiska potrebne.
jen papejte kureci, nejlip kazdej den 😀 to je ten nejvetsi odpad napumpovanej chemkou co se da z masa koupit
Podobne muzu rict, ze ma nekdo papat hezky tu a tu zeleninu, protoze se hnoji hromadou spatne chemie.
Já kuřecí jím, přímo kuřata, dále červené maso (hovězí, vepřové, zvěřinu), ale i ryby (losos, žralok, makrela, tuňák). Jen se koukám kdo tyto produkty vyrábí a kupuji především BIO. Nejen označením, ale podívám se, zda výrobce nemá žádné resty s pohledu kontrol. Dnes je to snadné. Mnoho masa kupují přímo od místních chovatelů např. jehněčí, roštěnku, svíčkovou, kde přímo vím, co kupuji.> Nesmíš chlapče tolik koukat na cenu, to víš, že fialové kuře v akci (nebo v KFC / Mekáči), asi top z pohledu zdraví nebude.
jo BIO to je dalsi sranda 😀 koukal sem na par testu a treba v cajich sice nepatrne ubyla chemie ale zase znacne pribyli plisne 😀
Řekl bych, že 90 procent potravin BIO, je zdraví škodlivějších, než těch neBIO.A to říkám i z toho důvodu, že my si dost zeleniny a ovoce pěstujeme na zahradě sami, pořád v sobě máme sedlácké kořeny. A většinu toho by se dalo i za BIO považovat.
Jak je na necem napsano BIO, tak to obchazim velkym obloukem...
U vegetariánů a u veganů zejména jsou zajímavé 3 věci:1) Přesvědčují okolí, že jedině jejich způsob stravování je ten správný a dávají všem na vědomí "Já jsem vegetarián" a vy ostatní vraždíte nebohé tvory. 2) Pár vegetariánů znám a kupodivu všichni vypadají nezdravě. Tvář bez barvy, vychrtlost a velmi často k tomu roztěkané pohyby očí a stálá nervozita.3) Nevím o případu, kdy by člověk všežravec nutil třeba krávu žrát maso. U vegetariánů případy, kdy předepsali svému psu vegetariánské žrádlo, takové známé jsou.
a hlavne kdyz budes hledat tak najdes zas 10x vic studii co zas rikaj ze kdyz budes jist hodne sacharidu tak exnes, kdyz budes jist malo sacharidu tak exnes, kdyz budes jist hodne masa exnes, kdyz budes jist malo masa tak exnes 😀 proste exnes tak jako tak 😀 ja jim podle toho co si myslim ze je zdrave a po cem mi je dobre a na nejaky studie kaslu
Asi tak. Říká se, že není nezdravé jídlo, jen nezdravé množství. Myšlenka semi-vegetariánství mi ale přijde rozumná. Asi to bude jen v hlavě, ale mě zelenina prostě nezasytí. Můžu jí sníst kilo a stejně mám pak pocit hladu.
to je proste, zelenina je 90% voda, tudiz kaloricka densita je velmi nizka.jsem zaprisahly masozravec, maso k zivotu potrebuju, ale take si klidne dam cocku s vejcem nebo cizrnu s porkem, nemam problem se sojovym "masem" ci zeleninovym salatem.chce to jen pouzivat mozek. kdyz nebudu jist maso, ale budu se cpat denne buchtama, tak je to stejne k prdu jako se cpat cervenym masem 2x denne.clovek je vsezravec, k optimalnimu fungovani potrebuje VYVAZENOU stravu a do te patri i zivocisne bilkoviny a tuky.
Je spousta zeleniny, ktera zasyti lepe, nez jine. Ale chapu, ten pocit hladu je spis v hlave, nez v prazdnym zaludku. A samotnymu se mi taky nechce fungovat bez masa.Jo a jinak kilo zeleniny, to je 6 a pul salatovych okurek treba. To je spousta jidla :)
asi tak. naopak vsezravost nas posunula tam kde sme.
K te tvari bez barvy 🙂 Spousta vegetarianu, potazmo veganu zapomina, ze kdyz si odeprou urcitou stravu, odeprou si i nektere vitaminy. Nejcasteji u techto lidi je absence vitaminu B12.
Kdyby jen B12... ale prakticky vetsina esencialni aminokyselin a jeste kdyz zerou soju, tak se cpou fytoestrohgeny, coz je zejmena pro chlapy prusvih.Pro ty vyzable neduzive trosky bez TST, se vzil termin "soy-boy" a po pravu.
Víte v čem je nejvíc fytoestrogenů? Ve chmelu. Už víme, proč mají těžcí pivaři prsa? A teď mi ukažte vegana, který má prsa.
Tohle jednak není pravda a jednak kolik člověk zkonzumuje chmele pitím piva v porovnání s tím, kolik jiný zkonzumuje např. sóji?
Jsem vegetarian a vitamin B 12 prijimam v mlecnych vyrobcich.
Ja nie som vegetarián a vitamín B 12 príjmam aj v mliečnych výrobkoch.
Ten popis sedi na beznu sektu.
Samozřejmě, že je to náboženství, jenom to o sobě nevědí.Je to extrémní dodržování některých přikázání, v jejich případě hlavně Nezabiješ.Problém je, že pro mě je, z hlediska dešních vědomostí, jezení zeleniny stejná vražda, jako jezení zvířat.A pokud to dovedeme do důsledků, tak kdyby nejedl zvířata nikdo, tak co by bylo s těma mrtvolama? To by naprosto zničilo ekosystém.
nieje to rovnake zabitie. cim ides nizsie, tym menej si to organizmus uvedomuje, tazke tym je to moralne mensi problem. najviac si zabitie uvedomuje dospely clovek, potom dieta cloveka, potom cicavce atd az sa dostaneme k rastlinam a bakteriam. rastliny sice tiez detekuju poskodenie, ale urcite im to nesposobuje paniku a uzkost
vidim ze som na vas vytiahol priliz velku logiku
Co by bylo, kdyby nejedl zvířata nikdo? Určitě by se musela drasticky zvýšit spotřeba neživočišné potravy, což by se samozřejmě projevilo negativně zase někde jinde.
Anebo pozitivně, místo řepky by se pěstovalo něco k žrádlu.
"1) Přesvědčují okolí, že jedině jejich způsob stravování je ten správný a dávají všem na vědomí "Já jsem vegetarián" a vy ostatní vraždíte nebohé tvory. " Nic takoveho nikomu necpu, at si kazdy ji co chce.
Pro mě osobně jsou podobné fanatické případy asi tak stejně trapné, jakou trapnost tu předvádíte vy sám: oni jsou aktivisty za jedno, vy za druhé, používat mozek a hledat pozitiva a negativa neumíte ani jeden.
Není nad to vydávat osobní zkušenosti za obecnou pravdu. I když bych si dovolil pochybovat, že to jsou osobní zkušenosti, zvlášť bod 2. Otevřete si youtube, zadejte si do vyhledávání vegan a uvidíte, ti lidé v průměru vypadají mnohem zdravěji než průměrný masožravec.
Většina lidí, kteří se zajímají o své stravovací návyky bude vypadat lépe než průměrný člověk bez ohledu na to, zde jde o vegana nebo o "masožravce".A také nevím, jestli YouTube brát v dnešní době jako důvěryhodný zdroj informací. Tam bude spousta lidí, kteří jsou vegani půl roku a už poukazují na to, že za veškeré své výsledky vděčí právě veganství.
Potvrďte prosím přezdívku, kterou jsme náhodně vygenerovali, nebo si zvolte jinou. Zajistí, že váš profil bude unikátní.
Tato přezdívka je už obsazená, zvolte prosím jinou.