Behaviorální imunitní systém může zkomplikovat náš milostný život

Kolik imunitních systémů máme? Většina lidí by s největší pravděpodobností konstatovala, že jeden. Zhruba před deseti lety však evoluční psychologové navrhli, že se u nás vyvinul ještě další – behaviorální.

Tzv. BIS podle této teorie představuje první obrannou linii proti různým chorobám. Funguje to tak, že jakmile zaznamenáme hrozbu onemocnění (ať už reálnou či fiktivní), nevědomky ho aktivujeme. Ukázkovým příkladem může být situace, kdy ve vozidle MHD někdo začne kašlat.

Vědci naznačili, že aktivace BIS vede k předpojatému a vyhýbavému chování vůči těm, kteří jeví známky nějakých zdravotních potíží. V této souvislosti se ovšem nabízí zajímavá otázka: jak moc to ovlivňuje naše snahy o nalezení partnera?

Výzkumníci z McGill University se za účelem jejího zodpovězení rozhodli provést studii s mladými, nezadanými a heterosexuálními obyvateli Montrealu, kteří se účastnili speed datingových akcí a kromě toho experimentálně „randili“ i on-line.

Výsledky byly přesvědčivé. „Zjistili jsme, že když byl aktivován náš behaviorální imunitní systém, zdálo se, že to brzdí naše nadšení pro společenské spojování se s našimi vrstevníky,“ konstatoval hlavní výzkumník Natsumi Sawada.

Odborníci se přitom domnívali, že zrovna v případě reálného randění – kdy jsme k onomu „spojování se“ motivováni opravdu hodně – tomu tak nebude. Jenže tentokrát se přepočítali. Strach z onemocnění zkrátka může být silnější.

Diskuze (9) Další článek: Disk Googlu na webu teď vypadá jinak. Ladí s novým Gmailem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,