Starlink | Satelit | Poskytovatelé internetu

Beta testování satelitního internetu z družic Starlink začne během tří měsíců

Ve středu vynesla raketa Falcon 9 na oběžnou dráhu další várku šedesáti telekomunikačních družic Starlink. Cílem této satelitní konstelace bude poskytování internetového připojení kdekoli na naší planetě. Šéf SpaceX Elon Musk nyní odhalil podrobnosti, týkající se dalšího vývoje kolem tohoto projektu.

Musk na sociální síti Twitter odpovídal na příspěvek uživatele, který se ptal, kolik startů bude ještě potřeba k alespoň minimálnímu pokrytí. Zajímalo ho také, zda bude satelitní internetové připojení dostupné v USA a Kanadě do konce roku, jak se původně předpokládalo.

Za tři měsíce začnou beta testy

„Uzavřené beta testováni začne přibližně za tři měsíce, veřejná beta zhruba za šest měsíců“ prozradil Elon Musk další plány. Předpokládá se, že soukromá beta verze bude téměř jistě vyhrazena pro zaměstnance SpaceX, Tesly a jejich rodin.

Starlink by měl přinést rychlý a cenově dostupný internet na jakékoli místo na světě, což bude obzvláště zajímavé pro obyvatele žijící v odlehlých oblastech nebo v místech s nedostatečnými možnostmi připojení.

Slibované parametry služby vypadají skutečně lákavě – budoucí uživatelé mají očekávat rychlost stahování až 1 Gb/s a latenci v rozmezí 25 až 35 milisekund. Satelitní internet by tak mohl směle konkurovat poskytovatelům širokopásmového připojení.

Internet pro celý svět

Nutno podotknout, že internet přenášený přes satelity není žádnou novinkou. Síť satelitů SpaceX však chce dosahovat výrazně vyšší rychlosti – proto budou obíhat na nízkých oběžných drahách ve vzdálenosti 440 až 1200 kilometrů. Celkem se počítá s bezmála dvanácti tisíci družicemi.

Aktuálně se na oběžné dráze kolem naší planety pohybuje 420 satelitů Starlink a postupně budou přibývat další. Podle oficiálních stránek bude služba k dispozici koncem roku v USA a Kanadě. V následujícím roce je pak v plánu její rozšíření na celý svět.

Společnost SpaceX zatím nezveřejnila, za jaké ceny hodlá satelitní internet komerčně nabízet. K jeho příjmu budou potřeba speciální terminály, jež svou velikostí odpovídají krabici od pizzy. Firma již získala od americké Federální komise pro komunikaci (FCC) povolení pro nasazení až milionu uživatelských terminálů.

Diskuze (26) Další článek: Velký test 27" rychlých monitorů: Vyšší frekvence už je dostupná všem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,