Betonové baterie vyřeší energetické problémy, slibují autoři. První by mohla vyrůst v Česku

  • Umíme vyrobit elektřinu ze Slunce
  • Potřebujeme ale obrovskou baterii, kam ji uložíme na noc
  • Jednou z cest jsou betonové gravitační baterie

Aktualizováno 22.2. 2023: Společnost Gravitricity uzavřela memorandum se státním podnikem DIAMO a VŠB-TUO. Společně budou dále rozvíjet plán na vybudování testovací gravitační baterie  s výkonem 4 MW a kapacitou 2 MWh v dole Darkov.

DIAMO by poskytl vhodnou štolu, VŠB-TUO pak havířskou know-how. Zatím ale chybí financovaní. Než se tedy kopne do země, ještě to bude trvat.

Charlie Blair z Gravitricity loni na podzim v Praze vysvětloval, jaký je současný stav projektu:

Česko není jedinou oblastí, o kterou se zajímá britský startup. Zkoumá také vhodné doly v Polsku, Indii a dalších oblastech světa. Slezsko je však příhodné hlavně z toho důvodu, že je blízko a právě v této době zde končí těžba, takže se rozhoduje, co bude s doly dál.


Ještě před pár lety si při podobných nápadech leckdo ťukal na čelo, nyní se ale začínají pomalu zhmotňovat. Ostatně, současná energetická krize jim hraje do karet. Řeč je o exotických gravitačních bateriích, které by měly definitivně vyřešit klíčovou otázku, kam rychle uložit elektrickou energii z proměnlivých obnovitelných zdrojů.

Gravitační baterie nejsou ve své podstatě ničím novým a jednu takovou máme i v České republice. Disponuje úctyhodnou kapacitou 3,7 GWh a vybíjecím výkonem 650 MW. Ano, správně, řeč je o přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně.

Přečerpávačky jsou fajn, ale...

Má to jeden háček. Dlouhé stráně jsou kolos. Kolos, který sice může vyrovnávat poptávkové výkyvy v elektrické síti, rozhodně to ale není žádný rychlý superkondenzátor, který by mohl uložit nějakou tu megawatthodinu doslova na počkání a kdykoliv, kdy je to zrovna třeba. Nehledě na to, že stavba zabrala skoro dvacet let a cena byla astronomická.

Klepněte pro větší obrázek
Největší česká gravitační baterie s kapacitou okolo 3,7 GWh

Výrobci elektřiny proto už roky investuji do stavby malých a efektivních bateriových bloků založených na tradiční lithiové technologii a Bosch to zkouší třeba i s repasovanými autobateriemi. Jednou z cest jsou pak opět ty gravitační – tentokrát ale poněkud flexibilnější, menší, modulární a levnější než umělé vodní jezero kdesi na vrcholu Jeseníků.

Diskuze (238) Další článek: Ve všech směrech je extrémní. Test herního notebooku Asus ROG Strix Scar 18

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,