Bezlepková dieta srdci zdravých lidí neprospívá!

  • Lidé trpící celiakií jsou odkázáni na potraviny, které neobsahují lepek
  • Stále populárnější je ale bezlepková dieta i mezi zdravými lidmi
  • Nejnovější studie však tuto dietu zdravým lidem nedoporučuje
Bezlepková dieta srdci zdravých lidí neprospívá!

Bílkoviny lepku z pšenice, ječmene či žita dráždí imunitní systém některých lidí. Ti pak trpí závažným zánětlivým onemocněním sliznice tenkého střeva, tzv. celiakií. Stav celiaků se prudce zhorší po konzumaci potravin s lepkem.

Bezlepková dieta, z které jsou vyloučeny výrobky z dráždivých obilovin, jim přináší úlevu. Odhaduje se, že celiakií trpí asi 1% lidí, i když v některých oblastech světa je výskyt tohoto onemocnění mnohem vyšší.

Už delší dobu roste popularita bezlepkové diety i mezi zdravou populací, která celiakií netrpí. Svou roli tu sehrávají celebrity, které se v bezlepkové dietě zhlédly. Podíl na svých vynikajících výkonech jí připisuje třeba srbský tenista Novak Djokovič. Ve Spojených státech se tak vyhýbá potravinám s lepkem každý třetí obyvatel. Co přináší bezlepková dieta zdravým lidem bez celiakie? Výsledky solidních lékařských výzkumů na toto téma nebyly donedávna k dispozici.

Pozitivní vliv bezlepkové diety na zdravý organismus je vysvětlován například tím, že bílkoviny lepku vyvolávají v těle zánětlivé reakce, které mohou postihnout i srdeční sval a zvýšit tak riziko závažných kardiovaskulárních onemocnění. To platí pro pacienty s celiakií, kteří skutečně čelí zvýšenému riziku onemocnění srdce, a bezlepková dieta jim v tomto ohledu opravdu svědčí.

Jak ale vyplývá z nové studie amerických lékařů z Columbia University Medical Center a Harvard Medical School publikované v předním lékařském časopise The British Medical Journal, srdce zdravých lidí bezlepková dieta před onemocněním nechrání. Naopak, může mu ublížit.

Americká studie čerpala z dat od více než 100 000 dobrovolníků, z nichž byli vyloučeni všichni lidé s celiakií. Dobrovolníci byli sledováni od roku 1986 do roku 2010 a lékaři měli dobrý přehled o jejich jídelníčku. Dobrovolníky tak mohli s ohledem na množství lepku v potravě rozdělit na pět skupin.

„Soustředili jsme se na onemocnění srdce, protože to je největší zabiják a protože to lze do značné míry ovlivnit tím, co jíme,“ vysvětluje cíle studie Benjamin Lebwohl z Columbia University Medical Center.

Lékaři nezjistili, že by snížení konzumace potravin s lepkem mělo pozitivní vliv na zdraví srdce a cév. Lidé s nejnižším příjmem lepku trpěli onemocněními srdce stejně často jako lidé s nejvyšší konzumací lepku.

„Na základě našich výsledků můžeme konstatovat, že dieta s nízkým obsahem lepku nezajistí lidem zdravější srdce,“ shrnul výsledky výzkumu člen vědeckého týmu Andrew Cahn z Harvard Medical School.

Autoři studie dokonce upozorňují, že při bezlepkové dietě dochází ke snížení konzumace celozrnného pečiva, o němž je známo, že má na srdce a celý oběhový systém pozitivní efekt.

„Propagaci bezlepkové diety pro prevenci onemocnění srdce u lidí bez celiakie nedoporučujeme,“ konstatuje studie.

Tým plánuje podobně prověřit účinky bezlepkové diety u zdravých lidí s ohledem na rizika nádorových a autoimunitních onemocnění.

Zdroj: British Medical Journal

Diskuze (7) Další článek: Nvidia ukázala koncept počítače, který umožňuje provoz čtyř systémů pro virtuální realitu

Témata článku: Výzkum, USA, Zdraví, Medicína, Jídlo, Celiakie, Srdce, Céva, Nízký obsah, Dlouhá doba, Konzumace, Značná míra, Značná popularita, Zánětlivá reakce, Pozitivní vliv, Požitek, Trpící člověk, Střevo, Dobrovolníci, Srdeční záchvat, Lepek, Zdravý člověk, Onemocnění, Nová studie, Dlouhý život

Aktuální číslo časopisu Computer

Velký test 18 bezdrátových sluchátek

Vše o přechodu na DVB-T2

Procesory AMD opět porážejí Intel

7 NVMe M.2 SSD v přímém souboji