Bezlepková dieta srdci zdravých lidí neprospívá!

Názory k článku

borekz  |  09. 05. 2017 18:05  |  Microsoft Windows 10 Firefox 53.0

Článek je nejlepší přečíst od konce. Tam se dozvíme, že srdci neškodí bezlepková dieta, jak naznačuje titulek, ale nezdravé stravování, které s ní může být spojené. Zeleninové saláty jsou bezlepkové a určitě jsou pro srdce zdravějí než bílý rohlík nebo salám také obsahující lepek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
Yah84  |  10. 05. 2017 08:41  |  Microsoft Windows 10 Edge 14.14393

Soused zemědělec mi vždy říkal, když chceš vykrmit prasátko co nejrychleji, dávej mu rozmočené rohlíky a ideálně měj prasátka dvě, aby se předháněly, které toho více sežere.Tyto výzkumy jsou naprosto irelevantní. Nemůžou skupinu lidí rozdělit na pojídače lepku a nepojídače lepku a sledovat vliv na srdce aniž by brali v potaz, kolik jedí cukru, kolik sportují, jakou mají práci, jak spí, kolik mají stresu a jiné další vlivy. Problému s dnešním pečivem je několik. Obiloviny se několik generací šlechtí, aby byly odolnější proti plísním a jiným škůdcům a pro co nejvyšší výnos. Pšenice před 100 lety vypadala jinak než dnešní a úplně jinak vypadala divoká pšenice před 10 000 lety. Navíc se z mouky odebírá to nejzdravější (obal semene) a používá se jen ta vnitřní hmota. Proto také zmizel problém, že by se vám v mouce objevil hmyz, protože ani ten to nechce jíst. Lepku je v dnešních obilovinách údajně až 50x víc než v minulosti a je mnohem hůře stravitelný.Že celozrnné pečivo prospívá zdraví... Možná ano, díky vlákniny, pokud je to opravdu z divoké obiloviny (například špaldové) a je to v rozumném množství. Ale v obchodě je 99% tmavého pečiva jen nabarvená mouka. Zajímalo by mne, kdo tyto výzkumy financuje. Jde o to, že planetu již jinak nakrmit než obilovinou nelze. Pokud by všichni měli jíst jako naši předci (co si ulovili nebo nasbírali), tak by naše planeta na to nestačila. Jinými slovy, přemnožili jsme se. Ale člověk se může rozhodnout, jestli bude patřit mezi to stádo pojídačů průmyslově zpracovaných potravin nebo ne (i když je to finančně náročnější).Ale vydávat článek a publikovat ho v sekci "věda" v dnešní době, kdy se lidé přejídají průmyslově zpracovaným jídlem, které je všechno zahuštěné obilovinami, trpí nadváhou, civilizačními nemocemi a tvrdit, že je to ok a že čisté stravování nemá na zdraví vliv mi přijde jako silné kafe. Doporučuji si přečíst knihu moučný mozek.Já neříkám, že by měl člověk úplně pečivo a těstoviny odebrat ze svého jídelníčku, ale opravdu ho rapidně omezit. A znám mnoho lidí, kteří to udělali a během půl roku shodili i 20 kilo a cítí se mnohem lépe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
PetrProuza  |  10. 05. 2017 13:03  |  Microsoft Windows 10 Firefox 53.0

Je to ještě horší než si myslíte! Gluten vyvolává u disponovaných jedinců psychické poruchy jako jsou deprese, nebo různé psychózy. Odhaduje se, že lepek stojí za problémy až u 30% psychicky nemocných lidí.
Lepek se v žaludku mění na gluteomorfin, který nejsou schopni některé osoby dále strávit a který v mozku způsobuje výše zmíněné obtíže. Stejný problém se vyskytuje i u autistů.
http://universityhealthnews.com/daily/gluten-free-food-al... ...
http://www.greenmedinfo.com/blog/60-years-research-li... ...
http://zoom.iprima.cz/clanky/problem-jmenem-lep... ...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Vn%C3%ADm%C3%A1n%C3%AD...
http://uzkost-deprese.webnode.cz/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
21. 08. 2017 19:45 | Microsoft Windows 7 Chrome 60.0.3112.101

Bezlepková dieta je určitě zvládnutelná a neměla by se u nemocných podcenit - mám kamáádku, které zjistili, že je nesnášenlivá na lepek - tak jsem se tomu trochu již věnovala, abych měla ponětí o čem je řeč. Pěkně sepsaný článek je zde: https://pruvodcevyzivou.cz/bezlepkova-dieta-povolene... ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor