Běžná rouška vás před chřipkou neochrání. Vyzkoušeli jsme ústenku z nanovláken od české špičky v oboru

Mediální šílenství okolo čínské epidemie koronaviru 2019-nCoV by mohlo pomoci lepší edukaci napříč společností, co to jsou zdravotnické ústenky a pracovní respirátory a k čemu slouží.

Je to alespoň přání brněnského technologického startupu Respilon, který staví na původní české technologii nanovlákenných textilií a ve spolupráci s několika zdejšími univerzitami vyvíjí novou generaci filtrů, které jsou základem jeho vlastních ústenek a nákrčníků. Respilon je dnes prodává do celého světa.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázekFiltr z netkané textilie a vnitřní nanovlákennou membránou. Češi patří v této oblasti ke světové špičce – třeba experti na textilní nanovlákna z Technické univerzity v Liberci, kteří stáli u jejich zrodu.

Podstata filtru spočívá v rozměrech vlákna, které je 500-1 000× menší než lidský vlas a vzájemným kladením přes sebe vytváří strukturu s tak malými otvory, že jimi sice bez problému projdou molekuly vzduchu a člověk může relativně dobře dýchat, zachytí se ale cokoliv většího než zhruba 0,03 µm.

Tedy i viry včetně aktuálně medializovaných koronavirů, bakterie a další mikrobi. Stejně tak membrána zabrání v průniku smogových a prachových částic PM1.0, PM2.5, pylů aj.

Klepněte pro větší obrázek
Co zachytí běžná ústenka, respirátor nižší kategorie a nanovlákenná membrána

Samotné nanovlákno je nejčastěji vyrobené z polymeru PVDM (polyvinyldenefluoid), který je odolný proti UV záření, chemikáliím a takřka neabsorbuje vlhkost.

Ústenka vs. respirátor

Jelikož i Češi začali v lékárnách a na webu vyprodávat veškeré ochranné prvky, je třeba připomenout základní terminologii. Zatímco ústenky jsou určené zejména zdravotnickému personálu, aby sám neinfikoval ostatní, respirátory mají spíše pracovní charakter a slouží v prašném a jiném toxickém prostředí rizikových provozů továren, na stavbě apod.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Zleva: Základní rouška, klasický respirátor a ochranná maska z nanovláken

Pokud se chceme my sami chránit před nákazou, jedinou jistotou je kompletní ochranný oblek – v podstatě skafandr. Kvalitní ústenky a respirátory nás totiž ochrání jen před látkami, které bychom mohli vdechnout, pochopitelně ale nezamezí tomu, aby se toxická látka dostala do těla skrze jiné sliznice – především oči.

Není ústenka jako ústenka

Dejme ale tomu, že budeme chtít ochránit právě horní a dolní cesty dýchací, které jsou nejtypičtější cestou k nákaze. Před hypotetickou koronovirovou pandemií, která je ale podle expertů zatím spíše nepravděpodobná, nás rozhodně neochrání základní ústenky z papíru, bavlny, roušky s karbonem, nejrůznější módní molitanové ústenky a dokonce ani běžné chirurgické ústenky a základní respirátory třeba na stavbu kategorie N95.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud jste si koupili proti chřipce něco podobného, bude to nejspíše zbytečné...

Pomohou až nejlepší pracovní respirátory splňující normu FFP2, FFP3 či N99/100, anebo právě zdánlivě jednoduché ústenky s nanovlákennou membránou

Respilon zároveň společně s partnery z Izraele v brzké době spustí výrobu nové generace svých ochranných masek, které toxické látky nejen zachytí, ale ty živé i zabijí, neboť součástí nanovláken budou antimikrobiální oxidy mědi. Současné ochranné prvky s aktivním zabíjením mikrobů používají techniku statické elektřiny.

Čína dočasně zabavila výrobu

Poslední měsíc zažívají výrobci ochranných masek nečekanou sezónu, kterou zprvu odstartoval probuzený filipínský vulkán Taal a následně asijská epidemie. Zatímco ještě loni prodal Respilon pouze 700 tisíc ochranných produktů, během několika posledních dnů se objednávky vyšplhaly na 8,5 milionů kusů!

Klepněte pro větší obrázek
ReSpimask zachytí jak velké pylové částice a spory velikosti v řádu desítek a stovek µm, tak prachové částice PM2.5, PM1.0, aerosoly, bakterie a viry o velikosti 0,03 µm.

Většina podobných firem včetně těch zahraničních přitom vyrábí v Číně. Podobně jako ve světě polovodičů a elektroniky se jedná o tzv. fabless manufacturing, firma má tedy doma vlastní R&D a obchodní zastoupení, koncové produkty si ale nechává vyrábět třeba i z vlastních materiálů u svých partnerů v zahraničí.

Kvůli epidemii koronaviru nicméně Čína zavřela vrátka a na pár týdnů v podstatě „znárodnila“ veškerou výrobu podobného materiálu. Byť tedy linky běží na plný plyn, veškeré nové zboží včetně ústenek a respirátorů zůstává v Číně pro její vlastní potřeby a nesmí opustit zemi.

Experti doufají, že se změní české zdravotnictví

V každém případě, zvýšený zájem o ústenky, nejrůznější roušky a respirátory by měl v českých podmínkách vest k jiné věci. Podle expertů na nanovlákenné membrány i tuzemská zdravotnická centra často používají naprosto nevyhovující ochranné prvky, které nemohou účinně chránit před šířením virů.

Odborná komunita proto doufá v to, že medializace okolo koronavirů nepovede ani tak k budování spíše zbytečných zásob desítek ústenek v běžných domácnostech, které je přitom třeba v průběhu dne i několikrát měnit, jako spíše ke zlepšení situace tam, kde jsou kvalitní ochranné prvky opravdu potřeba – v každodenním zdravotnictví.

Skutečné nebezpečí totiž nespočívá v čínské a nadále poměrně okrajové epidemii koronaviru 2019-nCoV, ale v běžných infekčních nemocech, se kterými se v průběhu roku setkávají rizikoví pacienti všeho druhu.

Koronavirus online

Diskuze (83) Další článek: Apple za tři měsíce utrží víc, než celé Česko za rok. Byznys mu však může pokazit koronavirus

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,