Bezplatné nabíjení u prodejen Lidl končí. Mohou za to rostoucí ceny elektřiny a bezohlední majitelé elektromobilů

Obchodní řetězec Lidl nabízí již pět let u vybraných prodejen možnost bezplatného nabíjení elektromobilů. Vlivem rostoucích cen elektřiny a narůstajícího počtu elektrických automobilů však nabídka doplňování energie zdarma končí, informuje web fDrive.

Zatímco dosud stačilo přijet autem k nabíječce a připojit kabel do příslušného konektoru, nyní to tak prosté nebude. Na stránce, věnované elektrické mobilitě, Lidl popisuje postup, jehož součástí je i platba platební kartou. V průběhu srpna budou všechny nabíjecí stojany upraveny tak, aby nabízely jen placené nabíjení.

Soumrak bezplatného nabíjení

K započetí nabíjení nebude nutná registrace. „Zahájení nabíjení autorizujete platební kartou ve Vašem mobilním telefonu na stránkách poskytovatele platebního řešení, odsouhlasením ceny za 1 kWh a minimální platby, a uvedením e-mailové adresy pro zaslání faktury.“ uvádí Lidl. Možnost platby za nabíjení elektromobilu bude časem integrována přímo do mobilní zákaznické aplikace.

K tomuto nesporně nepopulárnímu kroku obchodní řetězec přistoupil poté, co někteří majitelé elektromobilů nabíjeli baterie svých vozidel i několik hodin. Blokovali tak místo zákazníkům, jež si přijeli do dané prodejny nakoupit.

„Během pěti let došlo k nárůstu počtu elektromobilů a tím k navýšení cen za dobíjení na veřejných dobíjecích stanicích. Tento krok samozřejmě vedl k tomu, že řidiči elektromobilů začali více a více využívat naše dobíjecí stanice, které byly doposud zdarma, a to i v případech, kdy u nás nenakupovali. Docházelo často k situacím, že naši zákazníci přicházeli o benefit spojení nákupu v prodejně a dobíjení elektromobilu, jelikož dobíjecí stanice byly trvale obsazené.“ uvedl tiskový mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Konkurenceschopná nabídka

Oficiální stránky neuvádějí cenu, za kterou bude možné nabíjet. Dočtete se na nich pouze: „Aktuální cenu nabíjení za 1 kWh a minimální platbu pro zvolený nabíjecí konektor uvidíte a odsouhlasíte před autorizací platby a před zahájením nabíjecího procesu.“

Aktuální ceny jsou dle iDnesu nižší než u většiny provozovatelů veřejných nabíjecích stanic. V případě pomalejšího nabíjení střídavým proudem zákazník zaplatí 5,90 korun za kilowatthodinu, při použití stejnosměrného proudu činí cena 6,90 korun za kilowatthodinu. Lze předpokládat, že ceny se budou měnit s ohledem na vývoj cen elektrické energie.

Lidl zahájil provoz první nabíjecí stanice 1. srpna 2017 u prodejny na pražském Barrandově. Od té doby postavil na parkovištích u svých obchodů čtyřicet nabíjecích stojanů. V závislosti na požadavcích na umístění a možnostech technické infrastruktury nabízí nabíjení výkonem od 10 do 50 kW.

Diskuze (69) Další článek: Y2 Fish Tank je počítačová skříň, ve které si skvěle zaplavou i vaše rybičky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,