Bill Gates a Warren Buffet staví v malém americkém městečku experimentální jadernou elektrárnu

Společnost TerraPower, založená Billem Gatesem a vlastněná Berkshire Hathaway Warrena Buffeta, buduje experimentální jadernou elektrárnu. Upozornil na to The Guardian.

Tzv. Natrium vyroste v městečku Kemmerer v americkém státě Wyoming. Zde nahradí starou uhelnou elektrárnu, která má být uzavřena do roku 2025.

 „Naše inovativní technologie pomůže zajistit nepřetržitou výrobu spolehlivé elektřiny a zároveň transformovat náš energetický systém a vytvořit ve Wyomingu nová, dobře placená pracovní místa,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel TerraPower Chris Levesque.

Tekutý sodík?

Konkrétně půjde 345 megawattový sodíkem chlazený reaktor, který po svém zprovoznění bude dodávat elektřinu zhruba 250 000 domácnostem v oblasti kolem Kemmereru.

Někteří odborníci však tvrdí, že s používáním tekutého sodíku jsou spojeny četné problémy. Patří mezi ně např. Edwyn Lyma z neziskové vědecké skupiny Union of Concerned Scientists

„Upřímně řečeno nechápu motivaci. Existují určití lidé, kteří jsou silnými zastánci této myšlenky a tím, že přesvědčili Billa Gatese, že je to dobrá a pozornosti hodná technologie, tak trochu vyhráli,“ konstatoval Lym.

Diskuze (25) Další článek: Windows 365 je počítač v cloudu. Výhodou jsou náklady a jednoduchost, podmínkou je kvalitní konektivita

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,