Bill Gates investoval do startupu, který pracuje na vodíkovo-elektrickém letadle

Startup ZeroAvia, který pracuje na letadle poháněném vodíkem a elektřinou, získal několik významných investorů. Jedním z nich je i společnost Breakthrough Energy Ventures patřící do portfolia Billa Gatese.

Podle Bloombergu dotyčný startup od Breakthrough Energy Ventures a Climate Pledge Fund dostane celkem 21,4 milionů dolarů. Dalších 16,6 milionů dolarů mu pak poskytne britská vláda.

Tyto peníze by měly přispět k tomu, aby se z vodíkových palivových článků jednoho dne stala životaschopná náhražka fosilních paliv. Hlavním cílem ZeroAvia je ovšem vyrobit vodíkovo-elektrické letadlo pro 19 pasažérů.

Články ZeroAvia již byly otestovány i během letu šestimístného letadla třídy Piper M, který se uskutečnil v září. Trval ovšem pouhých 8 minut – v podstatě šlo jen o kolečko nad letištěm.

Startup nijak nepopírá, že jeho vývojové aktivity jsou během na dlouho trať. Pokud vše půjde dobře, do roku 2030 by se chtěl dostat na dolet 1000 mil, tedy zhruba 1600 kilometrů.

Diskuze (47) Další článek: Nvidia chystá na 12. ledna velkou „GeForce“ akci. Čekáme nové grafické karty s architekturou Ampere

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,