Historie | Web | Bill Gates | IT Osobnosti

Bill Gates je skutečný vizionář. Současné možnosti internetu viděl už v roce 1994

Zakladatel Microsoftu a dlouho nejbohatší muž planety se většině lidí zapsal jako „ten, který zbohatl na Windows“, ale navenek nikdy nepůsobil jako kdovíjaký technologický vizionář. Jenže aby se svými operačními systémy uspěl, musel Bill Gates vidět dopředu. A nyní se na archivním rozhovoru ukazuje, že měl jasné představy o možnostech internetu v době, kdy se teprve rodila struktura World Wide Webu.

Tím rozhovorem je interview pro časopis Playboy, které vyšlo v roce 1994 a nyní ho objevil Business Insider. Pro kontext připomeňme, že v roce 1994 to bylo teprve tři roky od vzniku webu a možnosti využití internetu i pro komerční účely. Až teprve v roce 1993 vznikl internetový prohlížeč Mosaic, který web začal zpřístupňovat i běžnějším uživatelům. Mít ale internet doma bylo tehdy ještě něco nevídaného a až v roce 1994 vzniky první pokusy o fulltextový vyhledávač.

Bill Gates už měl ale celkem jasnou představu o tom, jak se internet rozšíří a k čemu se bude používat. „Řekněme, že budete chtít sledovat film. K výběru budete chtít vědět, jak film hodnotili ostatní, a také to, zda se vám film bude líbit na základě toho, co jste si mysleli o filmech, které jste již viděli. Tyto informace budete mít k dispozici. Poté si vyberete film a ihned pustíte. Po shlédnutí pak můžete dokonce sdílet, co si o filmu myslíte," řekl Bill Gates v roce 1994.

S předstihem dvaceti let viděl nynější Netflix. Do kontextu dodejme, že DVD bylo představeno až o dva roky později... Běžní lidé tenkrát koukali na televizi nebo na filmy z VHS kazet a o internetu jen tak vzdáleně tušili. Pokud by jim někdo řekl, že budou mít za dvacet let v kapse na tehdejší poměry fantaskní superpočítač s tloušťkou několika milimetrů, placatým dotykovým displejem a budou si na něm pouštět filmy z internetu, měli by ho za blázna.

O možnostech internetu byl Bill Gates přesvědčen a dokázal si představit praktický dopad. A tak nastínil i budoucnost sociálních sítí: „Když se zamyslíte, jak můžete najít lidi s podobnými zájmy, jak si vybrat lékaře, nebo jak se rozhodnout, kterou knihu si přečíst, je velmi těžké oslovit větší okruh lidí. Jste vázání jen na komunity, které jsou fyzicky blízko vás. Ale v novém prostředí, díky tomu jak jsou informace uložené a přístupné, se bude tato komunita rozšiřovat. Tento nástroj bude posilovat, infrastruktura bude vybudována rychle a dopad bude široký," popisoval Bill Gates možnosti internetu v roce 1994. O deset let později Mark Zuckerberg na vysokoškolské koleji spustil Facebook...

Vize Billa Gatese jsou zpětně obdivuhodné. Na druhou stranu je s podivem i to, že se Microsoftu přesto v oblasti multimediálních služeb na internetu ani sociálních sítích nepodařilo prosadit. Přitom šéf o těchto věcech věděl už tak dlouho dopředu...

Jiné vize Billa Gatese z roku 1999 jsme loni probírali i v Týdnu Živě:

Diskuze (50) Další článek: Uberu přituhuje i na domácí půdě. V New Yorku nedostane nové licence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,