Bill Gates kupuje (opraveno: nekupuje) luxusní jachtu Sinot Aqua s vodíkovým pohonem za 15 miliard korun

Omlouváme se, zpráva byla dementována. Zdrojový magazín The Guardian jsme doposud považovali za důvěryhodný a informace z něj proto bez obav převzali. Tvůrce konceptu futuristické jachty však poté prohlásil, že nemá s Billem Gatesem žádnou dohodu na výrobu a dodávku své jachty Aqua. 


Původní článek:

Zakladatel a bývalý šéf Microsoftu Bill Gates očividně hodlá investovat nabyté bohatství do zajímavých technologií. Aktuálně si dle The Guardian objednal 112 metrů dlouhou luxusní jachtu za zhruba 644 milionů dolarů (bezmála 15 miliard korun).

Patrně nejzajímavějším parametrem tohoto dopravního prostředku je způsob pohonu, který obstarávají vodíkové palivové články. Loď sice není žádný rychlík – její maximální rychlost se pohybuje kolem 17 uzlů, tj. 31,5 km/h. Podstatně zajímavější je však schopnost urazit až 6 000 kilometrů, což zcela stačí pro oceánské plavby.

Super jachta na vodík

Hned na začátek musíme podotknout, že plavidlo není zcela ekologické. S ohledem na to, že vodíkové čerpací stanice jsou zatím v přístavech poměrně vzácné, bude mít Aqua záložní vznětový motor. Kapalný vodík je přepravován ve dvou 28tunových nádržích, jež chladí svůj obsah na -253 °C.

Toto palivo bude generovat energii pro dva jednomegawattové motory, jejichž pohon bude zajištěn prostřednictvím palubních palivových článků, které kombinují vodík a kyslík za účelem výroby elektřiny. Vedlejším produktem tohoto procesu je voda.

Gates si bude muset počkat

Na svou první plavbu si druhý nejbohatší muž světa počká přinejmenším do roku 2024. Má se ale rozhodně na co těšit – na pěti palubách ho kromě luxusních kajut pro 14 cestujících a 31 členů posádky, bude čekat heliport, nekonečný bazén, lázně i posilovna.

Designér jachty Sander J. Sinot ji loni představil slovy: „Při vývoji Aqua jsme se inspirovali životním stylem náročného majitele, který hledí vpřed a v kombinaci se špičkovými technologiemi nabízíme super jachtu se skutečně inovativními funkcemi.“

Tato investice podtrhuje Gatesův dlouhodobý zájem o alternativní paliva a jeho nadšení pro nové technologie, které by mohly řešit emise z průmyslu a dopravy, jež dohromady tvoří 75 % světové uhlíkové stopy. Gates je například investorem „horké“ solární elektrárny Heliogen, jejímž cílem je přeměnit sluneční záření na zdroj tepla vyšší než 1 000 ° C.

Diskuze (6) Další článek: ARM představil Ethos-U55. Návrh drobného A.I. čipu pro internet věcí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,